София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обявяват точките на класираните първокласници в 19 СОУ

Стаматов: Винаги е имало проблем с броя на желаещите и броя на приеманите ученици

8 годиниОбразование 6 Боряна Райчева

След вчерашния протест на родители пред 19 СОУ „Елин Пелин“ просветното ведомство отговаря на зададените въпроси, а именно – защо кандидат – първокласници, живеещи в квартала и покриващи всички критерии за прием в училището, не биват приети и защо точките на одобрените деца не са описани в списъците пред учебното заведение. След разговор с директора, зам.-министърът на образованието Диян Стаматов е получил увереността, че точките на приетите ученици, ще бъдат обявени.

По думи на родителите проблемът е сериозен, тъй като някои от тях са били сигурни, че детето им, покривайки всички необходими критерии по закон, ще учи в най-близкото училище в квартала. Според просветното ведомство казусът: брой желаещи за едно учебно заведение и невъзможността за прием на всички деца, не е само в 19 СОУ.

Стаматов напомни, че приемът на първокласниците все още не е приключил. Обявяването на крайните резултати предстои до дни.