София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

ОЗБГ с шест предложения към партиите и ЦИК за честни избори в чужбина (ПИСМО)

Организацията смята, че предстоящият вот е съдбовен за България
46 сПолитика 210 Ивана Иванова

От Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/ изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, служебния премиер Стефан Янев, външния министър Светлан Стоев, ЦИК, ПП „Има такъв народ“, коалиция „Демократична България“, коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ /ИСМВ/ и до български медии, с което призовават да се осигурят и гарантират честни избори за народни представители на 11 юли 2021 г. извън границите на Република България. Публикуваме текста на документа без редакторска намеса:

„На 11 юли предстоят избори, които мнозина определят като „съдбовни за България“. На тази дата българският народ отново трябва да реши дали иска да продължава да живее под натиска на корупционния ботуш, репресиите, външно влияние, безумни управленски решения и редица други антибългарски действия, на които сме ставали жертва от 2009-та година насам.

Да се гарантира сигурността и честността на вота е изключително важно. Единствено по този начин гласоподавателите ще повярват отново в демократичния и реален изборен процес, ще бъдат стимулирани да упражнят своето право да могат да направят личен избор, а не да вярват, че изборите са манипулиран процес, в който техният глас няма значение.

От „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ отправяме няколко предложения относно предстоящите избори за народни представители. Тези предложения имат за цел да се гарантира провеждането на честни избори, както в страната, така и извън нея.

1. Машините за гласуване да бъдат подсигурени с устройства за аварийно захранване при спиране на електричеството /UPS/.

2. Видеонаблюдението да се извършва не само онлайн, но и всяка видеокамера да съхранява направения запис на харддиск. При спиране на електричеството или интернета, записването ще продължи и ще се съхрани, а при необходимост записът може да бъде преглеждан не само на момента, но и след приключване на изборния ден.

3. Да се изработи онлайн платформа, с която да се предотврати повторното гласуване от хора, упражняващи правото си чрез декларации. В нея данните ще се попълват веднага след предоставяне на декларацията от гласоподавателя. По този начин всеки гласоподавател ще гласува веднъж и ако реши да отиде в друга секция да гласува повторно, това няма да е възможно, защото данните му ще бъдат в системата.

4. Политическите партии и коалиции, а именно „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ да осигурят поне по един свой представител, като член във всяка една от секционните избирателни комисии /СИК/ в Турция. Тези представители да са добре обучени и подготвени, за това което ги очаква в изборния ден в тази страна. След вземането на решението за неограничен брой избирателни секции в страните извън ЕС, вие трябва да поемете и отговорността за честността на изборите там. Това е ваше морално и политическо задължение.

5. Да се стартира активна информационна кампания от Централна избирателна комисия и от политическите партии и коалиции „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Кампанията да разяснява какъв е редът за откриване на секционна избирателна комисия /СИК/ във всяко едно населено място, което е в държави извън ЕС и особено такива с големи български общности – САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Аржентина, Бразилия и т.н.; срокове; полезни линкове; как се гласува чрез машина и с декларация; контакти на длъжностни лица, които отговарят за съответното населено място и които да оказват нужното съдействие при възникване на различни въпроси и ситуации.
Да се стартира и подканваща кампания българските граждани да упражнят своя глас и в държавите-членки на ЕС, като отново се наблегне на страните с големи български общности – Испания, Германия, Гърция, Италия, Франция и т.н.
За тези кампании да се използват всички възможни канали за общуване, включително големите групи на такива общности, които са в различните социални мрежи.

6. Чрез своите представители в ЦИК, посочените по-горе политически партии и коалиции, да осигурят изпълнението на направените предложения.

В допълнение на нашите предложения, Президентът г-н Румен Радев да се обърне към всички посланици, консули, държавни представители и представителите на политическите партии и коалиции, и да им напомни, че са длъжни да защитят интересите на Република България, респективно да гарантират честността на изборния процес, както в страната, така и извън нея, и най-вече в Турция.

Политическите партии и коалициите разполагат с достатъчно време да подготвят своите представители, които ще бъдат членове на секционните избирателни комисии в Турция. От ОЗБГ имаме опит, който можем да споделим, както и да съдействаме с каквото можем на българската държава, за да се проведат честни избори на 11 юли.“

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!