София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Предстои оценката на БСП за европредседателството

Деница Златева отбеляза приноса на левицата за изминалите 6 месеца

Предстои оценката на БСП за европредседателството

Деница Златева отбеляза приноса на левицата за изминалите 6 месеца

2 годиниПолитика 69 Боряна Райчева


„Политическата оценка на БСП за европредседателството ще бъде представена през тази седмица. В края на миналата година ние бяхме единствената партия, която представи документ, свързан с приоритетите за този период”. Това каза зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева пред БНР. Тя добави, че БСП - като политическа сила е работила изключително активно по един от основните приоритети – Западните Балкани. „Ролята на Кристиан Вигенин, като председател на комисията по европейско въпроси, бе много голяма. БСП даде изключително голям принос към успешното  парламентарното измерение на европредседателството, въпреки че към нас имаше много критики, че го саботираме"- каза Златева.

Деница Златева припомни, че на 1-ви декември парламентът е приел решение за позицията си по проекта на програмата на председателството. „В това решение има една изключително важна точка, която,за съжаление, през изминалите 6 месеца бе неглижирана от премиера и част от министрите. Тя казва, че министрите трябва да информират редовно парламентарните комисии по напредъка на организацията на приоритетите, а министър-председателя за резултатите от заседанията на Европейския съвет”, уточни тя. Зам.-председателят на левицата добави, че за съжаление, за тези 6 месеца, премиерът се е появил само веднъж в парламента и то след декларация на лидера БСП. Тя заяви, че по време на председателството парламентът е останал игнориран.

„Искам да изразя поздравления към българската администрация и дипломация за работата им през тези 6 месеца.  Публичният образ на европредседателството се концентрираше между дейността и срещите на премиера и част от министрите, но основната дейност, този тежък труд, лежеше на плещите на професионалните дипломати, служителите в МВР, НСО, НДК. В българското общество, обаче остана усещането, че европредседателството бе превърнато в ПР акция на премиера и ГЕРБ", каза още Златева. Тя добави, че най-големият успех на председателството, обаче ще бъде, ако държавите членки затворят три теми за България - приемането ни в Шенген, влизането ни в чакалнята на Еврозоната и премахването на мониторинговия механизъм. "Очаквам част от тези теми да бъдат поставени по време на австрийското председателство", каза още Деница Златева.