София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Репортери без граници" се обърна към Европарламента да защити българските журналисти от властта

"Призоваваме българските власти да спрат да се опитват да сплашват журналистите в страната"
пропускане

"Репортери без граници" се обърна към Европарламента да защити българските журналисти от властта

"Призоваваме българските власти да спрат да се опитват да сплашват журналистите в страната"

3 месецаОбщество 153 Александра Иванова


Международната организация за журналистика "Репортери без граници" излезе с остра критика към управляващите в България. 
"Призоваваме българските власти да спрат да се опитват да сплашват журналистите в страната, които от началото на месеца са подложени на поредица от словесни атаки и заплахи от страна на висшестоящи служители в администрацията", официалната позиция

В позицията си организацията посочва три примера. Първият разкритикуван е премиерът Бойко Борисов, който цитирам : "оприличи журналисти, особено жени журналисти, на пуйки по време на пресконференция, а с след това, в сюрреалистичен опит да се подиграе с тях, се опита да имитира звуци на пуйка в продължение на няколко секудни, игнорирайки възмущението на журналистите". Става въпрос за обръщението на Борисов "мисирки".

Вторият случай, който е забелязала организацията, стана буквално на следващия ден в Брюксел. Тогава главният прокурор Иван Гешев се обърна към главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов с "Как е времето в Москва" (въпросът беше повторен няколко пъти), без да обръща внимание на питанията на Чобанов. 

"Чобанов беше описан като "малък провокатор" от българския депутат Александър Йорданов, когато Чобанов попита за случай на корупция, в който се твърди, че е замесен един от колегите му. Българската прокуратура публикува тези вербални нападки в своя Youtube канал", обръщат внимание от организацията.

Третото изказване, което международната организация порицава е изказването на  заместник председателя на Народното събрание Валери Симеонов. На 11 февруари той обвини в ефир двама от журналистите в бТВ - Антон Хекимян и шефът на новините Венелин Петков, в корупция без да приведе доказателства. 

"Неприятно е да се види, че личните и обидни атаки към журналисти и то от най-висшите служители в българската администрация не са изолирани случаи и продължават да се случват", заявява днес Полин Адес-Мевел, главен редактор на "Репортери без граници". ЕС не може да позволи журналисти да бъдат заплашвани по такъв институционален и систематичен начин и то - в държава-членка на блока. Обръщаме се към председателя на Европейския парламент ясно и категорично да осъди тези позорни атаки."

В края на написаното организацията споделя позицията си, че България "преживява сериозна медийна криза през последното десетилетие, защото много медии са собственост само на няколко олигарски, а журналистите са подложени на тормоз".
"Репортери без граници" припомнят също и, че България е една от страните с най-сериозен срив в свободата на словото в годишната класация на "Фрийдъм Хаус" - от 35-о място в класацията през 2006 г. до 111-о през 2019 г. - най-ниското от всички страни в Европейския съюз.