София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Славов: Не виждам основание за стартиране на процедура за избор на нов главен прокурор

Не смятам, че настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) има достатъчно легитимност


Не виждам никакво основание за стартиране на процедура за избор на нов главен прокурор, обяви министърът на правосъдието Атанас Славов пред журналисти днес. Той посочи, че седемдневният срок, определен в Закона за съдебната власт (ЗСВ) за започване на избор след освобождаването на главния прокурор, е инструктивен, а не задължителен.

Заявена е амбиция и ангажимент за извършване на конституционна реформа и до седмица-две ще има проект за промени в конституцията, който се отнася до главния прокурор, неговата функция и правомощия в съдебната власт. Така че би трябвало да има ново устройство на съдебната власт”, заяви Славов, като посочи, че изборът на нов главен прокурор трябва да бъде извършен от ВСС, който има обществено доверие.

Не смятам, че настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) има достатъчно легитимност оттук нататък да извършва такива важни назначения. Бих призовал за институционален аскетизъм, един вид въздържание от вземане на такива решения, когато няма достатъчно доверие и легитимност в действията на органа, каза правосъдният министър.