София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

ВМРО поиска Цацаров да заличи БХК

Според партията, комитетът уронва името на България

ВМРО поиска Цацаров да заличи БХК

Според партията, комитетът уронва името на България

8 месецаОбщество 3 Боряна Райчева


Според ВМРО, Българският Хелзински комитет се намесва недопустимо в съдебната система и уронва името на България. За това политическата партия поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на комитета и да заличи НПО-то от регистрите заради намеса в съдебната система на България.

От партията заявяват, че БХК по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва антибългарска дейност. Сигналът е внесен от евродепутата на ВМРО Ангел Джамбазки, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Според вносителите на процедурата за забрана на БХК, неправителствената организация привидно е в защита на човешките права, но с действията си нееднократно е поставяла в риск български граждани, както и доброто име на България пред международните институции. Едно от последните действия, които идентифицират като такова е заведеният иск в съда в Страсбург срещу страната ни в защита на изселени роми, след нанесен побой над български военнослужещ, от незаконното гето във Войводиново. Както и организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи.