сряда, 02.10.24
19.1 C
София
21 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      Румъния ще тренира украински морски пехотинци

      Парламентът на Румъния подкрепи решението на президента Клаус Йоханис да създаде в страната образователен център за обучение на украински морски пехотинци. 233 депутати гласуваха „за“, 18 – „против“, а 25 се въздържаха, съобщи румънската информационна агенция Аджерпрес.

      В писмо до депутатите президентът пише, че продължаването на руската агресивна война срещу Украйна актуализира необходимостта от засилване и разнообразяване на подготовката на въоръжените сили на Украйна. А след направения анализ се оказа, че Румъния може да даде своя принос към Коалицията на морските способности, като приеме център за морско обучение и обучи украински морски пехотинци.

      Центърът за обучение ще функционира в продължение на две години. Великобритания ще подкрепи финансово и организационно дейността му през първите етапи.

      Парламентаристите одобриха и друг призив на Клаус Йоханис към тях – за участието на румънската армия в мисията на НАТО за подкрепа на сигурността и обучението в Украйна – NSATU.

      Помощта на НАТО в областта на сигурността и обучението за Украйна, или NSATU, ще координира военната помощ за Киев и обучението на украинските военни от членове и партньори на Алианса. Целта му е да създаде солидна основа за подкрепа на сигурността на Украйна.

      Румъния ще предостави необходимата инфраструктура и оборудване за въвеждане в експлоатация на съоръжението „Възел за логистична подкрепа – Румъния“ на базата на 71-ва военновъздушна база „Кимпия-Турция“. Също така Въоръжените сили на Румъния ще отделят стотина войници за мисията.

      Украйна и Румъния сключиха споразумение за сигурност. То предвижда по-специално развитие на потенциала на морската територия на Украйна, развитие на военноморския ѝ флот и координация в областта на морската сигурност. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ