София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Economist: Войнците на Украйна се оплакаха от липса на оръжие за мащабно контранастъпление

Украинските военни заявиха, че им липсват оръжия, за пълномащабно контранастъпление

3 чВойна 555 Адриан Асенов

Журналистите на изданието Икономист, са разговаряли с украинските войници и с командния състав на фронтовата линия. Всички те са убедени, че могат да преминат в контранастъпление, ако имат достатъчно оръжие. „Украинците казват, че въпреки че разполагат с оръжия и жива сила, за да възпират руснаците, първото не е достатъчно, за да започнат собствена пълномащабно контранастъпление, пише Икономист.
Изданието отбелязва, че за Въоръжените сили на Украйна много ще зависят от три фактора: метеорологичните условия, готовността на украинските бойци и прехвърлянето на обещаните танкове и други оръжия от Запада.
По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Западът скоро ще увеличи доставките на тежки оръжия за Киев. Той отбеляза, че сега е много важно да се предоставят на Украйна всички необходими оръжия, тъй като решителната фаза на конфликта е в ход.