София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

25 октомври - Световен ден на операта

София, Варна и Стара Загора с интересна програма
пропускане

25 октомври - Световен ден на операта

София, Варна и Стара Загора с интересна програма

7 месецаКултура 20 Боряна Райчева


Световният ден на операта, учреден по инициатива на професионалната организация Opera Europa, към която се присъединяват OPERA America и Opera Latinoamerica (двете най-големи организации отвъд океана), се чества и у нас на 25 октомври.

Софийската опера и балет ще проведе в програмата на „Клуб Опера“ събитието „Да играем на опера“. Програмата ще включва и клипове от различни заглавия, от детски спектакли, от празниците с Вагнеровия оперен театър, опера под небето на София, Белоградчик и др.

Към този призив се присъединява и Старозагорската опера, която на тази дата официално ще открие своя оперен сезон 2019/2020 с "Тоска" от Джакомо Пучини със сопраното Светла Василева. Празничното събитие ще започне с атрактивното участие на една от големите дами на българския театър Бойка Велкова, която ще изпълни фрагмент от своя моноспектакъл "Пътят към Афродита".

Във Варна пък можете да гледате премиерните спектакли на мюзикъла "Уестсайдска история" от Ленард Бърнстейн. Концепция Джером Робинс. Либрето Артър Лорънс. Текст на песните Стивън Зондхайм. Диригент-постановчик е Александър Фрай, ученик на Бърнстейн.