София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

АУТИСТИЧНИЯТ СПЕКТЪР: За грижата на децата със специални образователни потребности

Цолова: Ранната диагноза и интервенция са жизнено важни за бъдещето и развитието на детето

пропускане
1 денЗдраве 502

 Владислава Цолова е майка на дете с аутизъм. Тя е от хората ,които първи заговарят у нас за аутизма. Председател е на сдружение „Аутизъм днес" и сподели пред Евроком за опита и грижите, които полага за свая син, както и за трудностите с които се е справила. Марти, който е на 23 години завършва училище с много висок успех с цената на много труд, усилия и безсънни нощи. "Това стана и с помоща на майка ми, която е учителка и му адаптираше учебниците изцяло с картинки и  непрекъснати обяснения", разказва още тя.
Въпреки постоянно нарастващия брой на деца от аутистичния спектър причината за произхода му все още не е установена. Смята се,че едва 10%  от случаите са генетично заложени. Това заяви Владислава Цолова от сдружение " Аутизъм днес".

 По думите на Владислава Цолова дете със специални потребности, каквото е аутизма има  комуникативно нарушение и изисква 24 часова грижа .
Родителите преминават през фазите на отричане, на неприемане, че детето им е различно и това е голяма загуба на време.

Владислава Цолова е категорична, че ранната диагноза и интервенция са жизнено важни за бъдещето и развитието на детето.

При дете с аутизъм очният контакт липсва, не комуникира с родителите си, не търси връстници за да се заиграва, не се радва на близките си, не играе с играчките  по предназначение и не разбира това, което му се обяснява, обясни Владислава Цолова.