София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

ЕС избира кандидата си за директор на МВФ

Кристалина Георгиева е с нов конкурент - гуверньора на Bank of England

09:02 ч. 02.08.2019 г.Икономика 20

28-те страни-членки гласуват в петък кандидата на Европейския съюз за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), информира агенция Reuters.

Причината е, че досегашният ръководител на МВФ Кристин Лагард е номинирана от Франция за поста на Марио Драги, управител на Европейската централна банка (ЕЦБ). Министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер иска общоевропейски кандидат.

Вотът беше отложен, за да може новият кабинет на Борис Джонсън в Лондон да номинира свой представител. Гуверньорът на Bank of England Марк Карни е спряган в медийни публикации като един от възможните кандидати.

Обсъждат се кандидатурите на министъра на икономиката и бизнеса на Испания Надя Калвиньо и португалския й колега и сегашен председател на Еврогрупата Мариу Сентену. Още двама са бившият председател на Еврогрупата и ексфинансов министър на Холандия Йерун Дейселблум и управителят на Централната банка на Финландия Оли Рен.

Единственият кандидат на Източна Европа е българката Кристалина Георгиева. В момента тя е изпълнителен директор в Световната банка.

От ЕС се изисква за един от кандидатите да има гласове на 16 от 28-те членки. Това прави 65% от общото население на Общността.