София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Ферибот изгоря във Филипините, има загинали

Седем души все още са в неизвестност

1 годинаЗдраве 11 Антония Лазарова

Ферибот, превозващ около 250 пътници и екипаж, се запали между филипинските острови и най-малко 12 души са починали, а седем все още са в неизвестност, каза губернатор на провинция в четвъртък.

Много от спасените бяха скочили от ферибота в паника в разгара на пожара и бяха изтръгнати от морето от бреговата охрана, флотата, друг ферибот и местни рибари, каза губернатор Джим Хатаман от южната островна провинция Базилан. Операциите по издирване и спасяване продължиха и в четвъртък.

Губернаторът каза, че повечето от хората на борда на MV Lady Mary Joy 3 са били спасени през нощта, но властите са проверили повторно числата от различни спасителни екипи, което предполага, че цифрите може да се променят.

Фериботът е бил на път за град Джоло в провинция Сулу от южния пристанищен град Замбоанга, когато се е запалил по средата на пътя край Базилан близо до полунощ, каза той.

Загиналите включват най-малко три деца, които очевидно са били отделени от родителите си, а най-малко 23 пътници са ранени и откарани в болници, каза той.

„Някои от пътниците бяха събудени от сън поради суматохата, причинена от пожара. Някои скочиха от кораба“, каза Хатаман пред Асошиейтед прес по телефона.

Повечето от починалите са се удавили и са били извадени в морето, казаха служители.

Изгорелият ферибот е бил изтеглен до брега на Базилан и е в ход разследване, каза Хатаман.

Морските инциденти са често срещани на филипинския архипелаг поради честите бури, лошо поддържаните лодки, пренаселеността и неравномерното прилагане на правилата за безопасност, особено в отдалечените провинции.

През декември 1987 г. фериботът Dona Paz потъна след сблъсък с цистерна с гориво, убивайки повече от 4300 души в най-тежката морска катастрофа в света в мирно време.