София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Олег Асенов от АПИ, участвал в смъртоносна катастрофа, с джип на фирма с поръчки за милиони

Защо никой не говори за катастрофата и не трябва ли Асенов да бъде отстранен от АПИ?
14 сКрими 3298

На 20 април 2021 г. сутринта, при крайпътната бензиностанция в село Микре, Ловешка област, на главния северен път от София за Варна става тежко пътно-транспортно произшествие (ПТП). Чисто нов автомобил Audi Q7, регистрационен номер СВ 5951 ВХ удря челно малка „Мазда“ (с ловешка регистрация – ОВ 1174 АХ). В чисто новия автомобил Audi Q7 се е возил проф. Олег Асенов. Пътуващите в „Мазда“-та 59-годишен мъж и 55-годишната му съпруга загиват на място. Шофьорът на „Ауди“-то (26-годишна жена) е приета в болница, но без тежки наранявания. Произшествието е станало в пътен участък, в който има ограничение на скоростта от 50 км/ч. И двата автомобила са деформирани до неузнаваемост, пише Терминално.

ЛиЛана: Добре, че Илчовски не е подал сигнал до прокуратурата, вероятно затова ни арестуваха

Олег Асенов ръководи изразходването на милиарди левове публични средства. Десетки пъти повече, отколкото харчат на година Министерството на културата, БНТ, БНР и БТА, взети заедно. Защото Олег Асенов е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

В "Честно казано с Люба Кулезич" на 12.05.2021 г. Лиляна Деянова (ЛиЛана) и Мартин Димитров разказахаха как точно Олег Асенов се е оплакал на прокуратурата, че е бил заплашван, а след това Деянова и Димитров са били арестувани. Те споделят, че преди да бъдат арестувани друг фактор е, че са подали сигнал до прокуратурата за корупция в АПИ, а в сигнала фигурира името на Асенов.

АПИ е администрацията, през която се харчат гигантски за българските условия бюджети. Например през държавното „Автомагистрали“ ЕАД. За последните 3 години държавното дружество е получило 4.5 милиарда лева (не милиона, милиарда) за пътно строителство. 

Олег Асенов е и човекът, който лично ръководеше Националното ТОЛ управление доскоро. При ТОЛгейт става въпрос за това, че би трябвало около 1 милиард лева да влизат във фиска всяка година от електронни винетки и ТОЛ такси. А влизат само около 350-380 милиона годишно. Къде потъва остатъкът до милиарда знаят само тези, които са на входа и на изхода на ТОЛ системата в България – частната австрийска фирма-изпълнител на националната ТОЛ система. И Олег Асенов вероятно.

Поръчката за ТОЛ системата

На 5 април 2016 г. председателят на Управителния съвет на АПИ (тогава Лазар Лазаров) открива обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на пътни такси (електронна винетка и ТОЛ). Прогнозната стойност е 200 милиона лева. Поръчката се провежда до края на следващата 2017 г., преминава през множество обжалвания и перипетии и представлява истински каталог на нарушенията на българското и европейско право в обществените поръчки. Но не това е темата ни тук. Става въпрос за Олег Асенов. На сцената в АПИ и ТОЛгейт той се появява на 17 август 2017 г. Тогава председателят на УС на АПИ (по това време – Дончо Атанасов), издава заповед за членския състав на комисията за разглеждане, оценка и класиране на офертите в поръчката за проектиране и изграждане на ТОЛ системата. С тази заповед за член на комисията е назначен и проф. д-р инж. Олег Асенов – доктор по компютърни мрежи и информация и професор във Великотърновския университет. Забележете, по това време Олег Асенов е назначен като външен експерт в комисията. По това време той е директор на Института за перспективни изследвания (какъвто и да е този институт) във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ (ВТУ). Станал е доктор, главен, старши асистент и доцент в клона на Техническия университет в Габрово, откъдето и произхожда семейството му.

Чий е автомобилът, в който е бил Олег Асенов на 20 април 2021 г.?

Не е никак странно, че Олег Асенов се е намирал в „Ауди“-то. ПТП е станало на пътя София – Велико Търново, а Асенов е все още професор от ВТУ. Има и близки роднини в Габрово. Той пътува по този маршрут много често. Въпросът е какво е правил именно в това „Ауди“ и чие е то?

Според нашето разследване въпросното Audi Q7, с регистрационен номер СВ 5951 ВХ принадлежи на Мариян Стефанов Хамбаров. Това е единият от двамата представители на консорциум – Дружество по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) „Лирекс БГ – Сектрон“ и търговски директор на „Сектрон“. Консорциумът е съставен от двете най-успешни компании в обществените поръчки в областта на видеонаблюдението и свързаните с него информационни системи у нас.

В автобиографията на Олег Асенов прави впечатление, че той е бил "Ръководител направление" на фирма "Лирекс ЕООД" от 2005г. до 2007г.

Според търсачката в платформата BIRD консорциумът до края на 2019 г. е сключил 32 обществени поръчки за почти 4.35 милиона лева. Възложителите са само двама – Столична община и МВР. Тоест колата е собственост на търговския директор на „Сектрон“ и представител на консорциума.

Поотделно, Лирекс БГ ООД и Сектрон ООД са още по-впечатляващи в областта на обществените поръчки. Лирекс БГ, например, регистрирана през 1991 г., според платформата www.bird.bg е реализирала 661 обществени поръчки между началото на 2007 г. и края на 2019 г. за общо почти 240 милиона лева. Сектрон ООД, регистрирана през 1990 г., пак според платформата www.bird.bg, е изпълнила 100 обществени поръчки за почти 34 милиона лева.

Собствениците на Сектрон ООД – това е семейна фирма на бащата Павел Виденов и неговият син Георги – притежават и охранителната компания, работеща с търговската марка „СОТ 161“. Собственикът на автомобила, в който е бил Олег Асенов – Мариян Хамбаров – е не само търговският директор на „Сектрон“, но и техен доверен човек.

Мариян Хамбаров

Къде тук е Олег Асенов?

През август 2017 г., както видяхме по-горе, Олег Асенов е все още „външен експерт“. Например в следната поръчка: „Изграждане на Система за видеонаблюдение и аналитична обработка на видеоинформация за зони за сигурност с висок рисков потенциал на територията на Столична община“. Спечелена е от „Сектрон“ ООД. За малко под 1.7 милиона лева. Кой мислите е външен експерт в комисията, назначена лично от Кмета на Столична община (Йорданка Фандъкова)? Познахте – Олег Асенов.

През май 2018 г. Столична община организира друга поръчка. Предметът ѝ е следният: „Доставка и въвеждане в експлоатация на стационарно-преносими уреди за осъществяване на контрол на пътното движение“. Единствен участник е … 

Сектрон“ ООД. А външен експерт, назначен със заповед лично на Кмета на Столична община (Йорданка Фандъкова), е Олег Асенов.

Въпросите, които ТерминалНО поставя пред компетентните власти в България

Катастрофата от 20 април тази година налага да се зададат публично на разследващите органи в България следните въпроси във връзка с участието на Олег Асенов в нея. Изпращаме тези въпроси и на КПКОНПИ, прокуратурата, както и на Министъра на регионалното развитие и благоустройството:

  1. Разследвано ли е как и защо Олег Асенов е бил в автомобил Audi Q7, регистрационен номер СВ 5951 ВХ сутринта на 20 април 2021 г.? Кой му е предоставил възможността да пътува в този автомобил? Правил ли го е и друг път?
  2. Може ли да бъде засечен и в други случаи по камерите на МВР – „Пътна полиция“ и на АПИ автомобил Audi Q7, регистрационен номер СВ 5951 ВХ по маршрута София – Велико Търново (Габрово) и обратно? Може ли да бъде разпознат по изображения в тези камери Олег Асенов като шофьора в този автомобил?
  3. Има ли сигурни доказателства, че 26-годишната дама в Ауди-то е управлявала превозното средство, а не самият Олег Асенов? Изображения от камери? Свидетели?
  4. Разпитани ли са свидетели, които могат да потвърдят, че всъщност Олег Асенов е ползвал Audi Q7, регистрационен номер СВ 5951 ВХ като свой собствен автомобил?
  5. Заема ли Олег Асенов висша публична длъжност по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ)?
  6. Има ли облага от материален или нематериален характер за Олег Асенов, ако ползва автомобил за над 200 хиляди лева, собственост на лице, представител на икономически оператор, в чиято полза е гласувал или решавал Олег Асенов в обществени поръчки за милиони? 
  7. Има ли възможност Олег Асенов, в качеството си на член на УС на АПИ да унищожи или манипулира кадри или изображения в базата данни на камерите на АПИ от ТОЛ системата? Ако е така, взети ли са мерки това да не бъде допуснато?
  8. Не е ли необходимо, докато трае разследването на компетентните за това власти в България за смъртта на двама български граждани, Олег Асенов да бъде отстранен от длъжност?

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!