Search Suggestions
      четвъртък, 24.10.24
      Search Suggestions

          Откриха голяма църква в Татул

          Археолози откриха голяма църква край Татул, село известно с едноименното скално светилище. Църквата датира от V-VI век и е съществувала до XIII в. Дължината й е 18 м. Информацията беше съобщена от ръководителя на проучванията на обекта проф. Николай Овчаров.

          „Но изненадите не свършиха дотук. Неочаквано се оказа, че църквата е построена върху основите на още по-древна монументална сграда. Днес от нея са оцелели значителни части от зидове, както и широкият почти 2 м масивен каменен праг, напълно запазен на входа. Личат специално издяланите места за бази на колони, които са оформяли тържествения портал. Според откритите монети и керамика, тази сграда е построена през II-III в. и вероятно е представлявала голям храм“, сподели още проф. Овчаров.

          „Когато след римското завоевание на Тракия през първите векове на новата ера древният архитектурен ансамбъл е бил превърнат в светска вила, споменът за светото място въобще не е изчезнал. Култовите функции обаче вече са извършвани на съседния хълм, където е построен монументален храм. След приемането на християнството в Родопите през V в. тази култова сграда е разрушена, а на нейно място е построена великолепна християнска църква“, информира проф. Овчаров.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions