Search Suggestions
      четвъртък, 24.10.24
      Search Suggestions

          Беларус насрочи президентски избори за 26 януари 2025 г.

          Следващите президентски избори в Беларус са насрочени за 26 януари 2025 г., съобщи Централната избирателна комисия на страната.

          Широко разпространено е очакването, че настоящият беларуски диктатор Александър Лукашенко ще се задържи на власт след резултатите от изборите, съобщи „Киев Индипендънт“.

          Лукашенко, лидер на страната от 1994 г. и най-близък съюзник на руския президент Владимир Путин, отдавна е обвиняван в организиране на фалшиви избори в Беларус.

          На последните президентски избори през 2020 г. Лукашенко запази властта си, въпреки че опозицията твърдеше, че нейният кандидат Светлана Циханоуская е спечелила с 60% от гласовете.

          След изфабрикуваните резултати в Минск избухнаха масови протести, които в крайна сметка бяха потушени с подкрепата на Русия.

          Според беларуската група за защита на правата на човека „Вясна“ след изборите през 2020 г. над 50 000 граждани са били задържани по политически причини.

          След обявяването на датата на новите избори Циханоуская нарече изборния процес в Беларус „фалшив, без реален изборен процес, провеждан в атмосфера на терор“.

          „Няма да бъдат допускани алтернативни кандидати или наблюдатели. Призоваваме беларусите и международната общност да отхвърлят този фарс“, добави опозиционерът.

          След резултатите от изборите през 2020 г. ЕС наложи санкции на Беларус за „репресии и сплашване срещу мирни демонстранти, членове на опозицията и журналисти“.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions