София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Димитър Ганев: Пред българите в момента има само една точка в дневния ред и тя е социалната

"Всякакви опити за друг тип послания в кампанията ще бъдат куршуми във въздуха"

1 месецИзбори 1075

"Ако след изборите на 2 октомври бъде съставен кабинет, той няма да издържи цял мандат", прогнозира политологът и съосновател на "Тренд" Димитър Ганев. "Може и да има кабинет, но трудно ми се вижда да се излъчи нещо стабилно, което да изкара цял мандат. А и при тези влошени отношения до изключително ниска точка между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", не знам как може да се възстанови този диалог и да се появи доверие. Нещо повече - социално-икономическата ситуация през зимата ще бъде тежка и никой няма да иска да поема политическа отговорност и да плаща цената на тази задаваща се криза."

Той също заяви, че не трябва да изключваме възможността да влезем в спирала от избори, в каквато бяхме през 2021 г. Според него ако се търси коалиционна формула, то тя ще бъде следната - няколко партии ще формират мнозинство около определена програма и кабинетът няма да бъде съставен от ярки партийни лица и в него няма да присъстват политически лидери. Това той определи като единствената възможна хипотеза, за да застанат определени формации на една маса и да постигнат споразумение.

"Четворната коалиция, която управляваше през последните месеци, няма да има мнозинство в следващото Народно събрание", прогнозира той.