София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Дания разреши "Северен поток-2" да мине през територията ѝ

Пътят към завършване на проекта е отворен

Дания разреши "Северен поток-2" да мине през територията ѝ

Пътят към завършване на проекта е отворен

7 месецаИкономика 18 Боряна Райчева


След две години отлагане Дания разреши на Газпром да прокара газопровода „Северен поток-2“ в изключителната си икономическа зона в Балтийско море. След месец Nord Stream 2 AG ще може да започне да разполага 147-километровата част от газопровода югоизточно от остров Борнхолм. Газопроводът може да бъде завършен през първите месеци на 2020 г.

"Газпром" получи одобрение от Датската енергийна агенция (DEA) за полагане на газопровода "Северен поток-2" в Балтийско море, съобщи датският регулатор на 30 октомври. Това е маршрут, който се намира югоизточно от Борнхолм в изключителната икономическа зона на Дания (ИИЗ).

Дания остана единствената държава, която не разреши полагането на Северен поток-2 през своята територия.

Русия, Финландия, Швеция и Германия вече са се договориха да положат тръбата.

От 2017 г. Копенхаген забавя решението за издаване на разрешение на Газпром за полагане на газопровод. Първоначално "Газпром" искаше да положи "Северен поток-2" в датски териториални води до първия Северен поток. През 2018 г. обаче Дания прие закон, който позволява на правителството да забрани полагането на газопроводи на основата на националната сигурност. След това Газпром подаде няколко алтернативни заявления за полагане на тръба в ИИЗ, която по закон се отнася до международните води.