София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

ЕС няма решение за отлагането на Брекзит

Великобританският парламент гласува забавяне на решението

ЕС няма решение за отлагането на Брекзит

Великобританският парламент гласува забавяне на решението

7 месецаПолитика 11 Боряна Райчева


Страните членки на ЕС откриха пътя пред Европейския парламент за ратификация на споразумението за излизане на Великобритания от блока, постигнато миналата седмица с британския премиер Борис Джонсън. Те обаче не са взели решение по исканото от Лондон отлагане на Брекзита за след 31 октомври, предаде ДПА.

На кратка среща с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние посланиците на страните членки в ЕС официално дадоха началото на процеса по ратификация, съобщиха дипломатически източници, пожелали анонимност.
Те обърнаха внимание на искането за отлагане на Брекзит, представено снощи, каза един от дипломатите.
През следващите дни председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще се консултира с европейските лидери по молбата, взимайки предвид случващото се от британска страна, допълни той.

Ситуацията във Великобритания е много неясна, каза друг европейски източник, отбелязвайки, че блокът не иска да подкрепи отлагането на Брекзит само за да открие след това, че британският парламент всъщност е ратифицирал сделката.

Той допълни, че не е изключено двете страни да ратифицират споразумението до 31 октомври, отбелязвайки, че би могло все пак да има "техническо" удължаване" за приключване на процеса.

Британският и Европейският парламент трябва да ратифицират сделката по Брекзит, с която ще бъде заменено по-рано договорено споразумение, отхвърлено от британските депутати, преди 31 октомври, за да се гарантира плавното, организирано излизане на Великобритания от ЕС.

Определеният график обаче е под въпрос, след като вчера депутатите в Лондон отложиха първоначалното гласуване на споразумението. Тази стъпка принуждава Джонсън да иска тримесечно отлагане на Брекзит, но той лично е срещу това.


Великобритания официално поиска ново отлагане на Brexit. Премиерът Борис Джонсън беше принуден да изпрати писмо с такова искане до Европейския съвет.

Депутатите приеха поправка, която предвижда отлагане на излизането от ЕС, докато цялото необходимо законодателство не бъде прието. Джонсън демонстративно не подписа писмото и веднага след това изпрати второ, в което казва, че отлагането е безсмислено.

„Няма да преговарям с Европейския съюз за отлагане, нито пък този закон ме задължава да го правя. Ще кажа на нашите приятели това, което повтарям в 88-те дни, откакто поех поста - допълнително отлагане е лошо за нашата страна, лошо за Европейския съюз и лошо за демокрацията", заяви Борис Джонсън.