София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Фон дер Лайен за „дивангейт“: Чувствам се наранена и сама, като жена и като европейка

"Щеше ли това да се случи, ако бях в костюм и вратовръзка? "
1 мПолитика 550 Мирослав Митков

Председателят на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен заяви пред Европейския парламент, че при посещението си в Турция не е била третирана на нивото на ранга си.

"Аз съм първата жена председател на Европейската комисия и очаквах да бъда третирана именно като председател по време на визитата ми в Турция преди две седмици. Но не бях." - посочи тя пред пленарната зала на ЕП във връзка с т. нар "дивангейт".

Припомняме, при посещението в Анкара заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в началото на срещата с турския президент Реджеп Ердоган, за нея не беше предвиден стол и след кратко колебание тя седна на диван, намиращ се встрани.

Фон дер Лайен добави, че не може да намери никакво оправдание за случилото се в европейските договори и е стигнала до заключението, че до ситуацията се е стигнало, тъй като тя е жена.

"Щеше ли това да се случи, ако бях в костюм и вратовръзка? На предишните кадри не видях недостиг на столове. Но също така не видях и никакви жени. Уважаеми евродепутати, много от вас може би са преживели нещо подобно, особено жените. И съм сигурна, че знаете как се чувствам - наранена и сама. Като жена и като европейка." - сподели тя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!