София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Откриха загробени животни край новата ферма в Марково

За случая са уведомени Българската агенция за безопасност на храните
48 сКрими 532

Трупове на животни, заровени незаконно край кравеферма в пловдивското село Марково, е разкрила проверка на няколко институции. Сигналът за силна миризма е подаден от граждани.

За случая са уведомени Българската агенция за безопасност на храните, Басейнова дирекция и всички останали институции, които имат отношение към режима на работа на животновъдни обекти.

Кметицата на Марково Десислава Терзиева коментира пред БНТ, че това не е първият сигнал срещу фермата. Често хора от селото се оплакват, че тор и животински отпадъци се изхвърлят в различни различни райони на землището, включително в лозя и градини.

При проверката е установено, че останки на крави и овце наистина са заровени  нерегламентирано в изкоп в близост до фермата "Шато Марково". Случаят е подаден на прокуратурата.  Не е изключено да бъде отнето и разрешителното з работа на животновъдния обект.

Фермата е собственост на "Шато Марково" ООД. Собственици и управители на дружеството са Стефан Йосифов и дъщеря му Боряна Йосифова. Дейността на дружеството е производство и търговия на стоки и услуги в страната и чужбина, хотелиерство, ресторантьорство и др.

Стефан Марков дълги години е съдружник с Васил Караилански в компанията "Микрон". Преди години двамата търгуваха с горива, а после преминаха в хотелиерския бранш.

Фермата е изградена преди 2 години в местността Каратопрак край Марково.Теренът се намира далече от къщите на селото.

Дружеството "Шато Марково" преди време  бе собственик на хотел "Екзотик", по пътя за Марково. През 2018 г. Стефан Йосифов продаде хотела на собствениците на бившата верига супермаркети „Триумф“, а бизнесменът обяви, че ще заложи на фермерството. Обещаваше да произвежда чисти продукти и успокояваше марковци, че от обекта му няма да им мирише. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!