София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Откриватели на ваксина срещу COVID-19 спечелиха Нобелова награда

Същото изследване на иРНК сега се използва за борба с други заболявания

4 мЗдраве 699

Каталин Карико, унгарски професор в университета на Сейгън, и Дрю Вайсман, Американски помощник професор в Университета на Пенсилвания, бяха обявени в понеделник в Стокхолм като носители на тазгодишната Нобелова награда за медицина или физиология.
„Днес Нобеловата асамблея в Каролинския институт присъди Нобеловата награда за физиология или медицина за 2023 г. съвместно на Каталин Карико и Дрю Вайсман за техните открития относно модификации на нуклеозидни бази, които позволиха разработването на ефективните иРНК ваксини срещу COVID-19“, обяви Томас Пърлман , генерален секретар на Нобеловата асамблея. Пърлман спомена, че по време на разговор с Карико и Вайсман и двамата победители изразили щастието си и също така разкри, че унгарската учена му е признала, че преди десет години е била уволнена от поста си и е трябвало да се премести в Германия без семейството си, за да намери нова работа.
„Така че това беше драматична промяна в нейните обстоятелства“, каза Пърлман. Рикард Сандберг, един от членовете на Нобеловата асамблея, заяви, че тазгодишната Нобелова награда признава фундаментално научно откритие, което коренно промени разбирането за това как иРНК взаимодейства с имунната система и имаше голямо въздействие върху обществото по време на неотдавнашната пандемия.
Същото изследване на иРНК сега се използва за борба с други заболявания, включително рак.Според съобщения в местните медии Карико и Вайсман ще бъдат наградени с диплом, златен медал и чек за 1 милион долара от крал Карл XVI Густав по време на официална церемония в Стокхолм на 10 декември, която отбелязва смъртта на Алфред Нобел, създателят на наградата