Search Suggestions
      сряда, 23.10.24
      Search Suggestions

          Блинкен настоя Израел да постигне примирие в Газа

          Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова във вторник израелските лидери да работят за прекратяване на огъня в Газа – последният призив за примирие, отправен в момент, когато в лишения от помощи север на територията бушуват боеве, а израелските удари засягат Ливан.

          Блинкен е на 11-ото си пътуване в Близкия изток, откакто преди повече от година нападението на Хамас срещу Израел предизвика войната в Газа, и на първото, откакто конфликтът на Израел с подкрепяната от Иран ливанска Хизбула ескалира миналия месец.

          Висшият американски дипломат заяви пред израелските лидери, че убийството на лидера на Хамас Яхия Синвар от армията миналата седмица предоставя „възможност“ за примирие и освобождаване на заложниците, които Хамас взе по време на нападението на 7 октомври 2023 г.

          „Вярвам силно, че смъртта на Синвар наистина създава важна възможност за връщане на заложниците у дома, за прекратяване на войната и за гарантиране на сигурността на Израел“, заяви Блинкен при срещата си с израелския президент Исаак Херцог в Тел Авив.

          По време на по-ранна дискусия с министър-председателя Бенямин Нетаняху в Йерусалим Блинкен настояваше да бъде допусната по-голяма помощ в обсадената палестинска територия, тъй като се увеличават опасенията за десетки хиляди цивилни, попаднали в капана на голямо израелско нападение в труднодостъпната северна част.

          Представител на САЩ заяви, че Нетаняху е признал „сериозността“ на предупрежденията на Блинкен за увеличаване на достъпа на помощи до Газа, „но важни са резултатите“.

          Вашингтон предупреди, че може да преустанови част от военната си помощ, ако Израел не подобри бързо хуманитарния достъп до района.

          Нетаняху също така отрече твърденията, че Израел изпълнява противоречив план за интензивна обсада, която да доведе до гладна смърт в северната част на Газа, заяви американският служител.

          Предишните усилия на Съединените щати – главният съюзник на Израел и основен доставчик на оръжие – за прекратяване на войната в Газа и овладяване на регионалните последици се провалиха, както и предишният опит за постигане на временно прекратяване на огъня в Ливан.

          Посещението на Блинкен идва в момент, когато Израел обмисля отговора си на ракетното нападение на Иран на 1 октомври.

          Министърът на отбраната Йоав Галант е казал на Блинкен, че Израел очаква подкрепата на Вашингтон „след нашата атака срещу Иран“, съобщиха от кабинета му.

          Блинкен отново призова за „дипломатическо решение“ в Ливан и за спазване на резолюцията на ООН, която сложи край на последната война на Израел с „Хизбула“ през 2006 г.

          След Израел Блинкен ще посети Саудитска Арабия в сряда – промяна в последния момент в плановете да отиде в Йордания, причинена от проблеми с графика, заяви американски служител.

          Междувременно в Ливан се разразиха сражения, като във вторник вечерта израелските военни отправиха нови призиви към жителите да евакуират районите в южните предградия на столицата Бейрут, предупреждавайки за предстоящи нападения.

          След почти едногодишна война в Газа, в края на септември Израел пренасочи вниманието си към Ливан, обещавайки да обезопаси северната си граница, за да позволи на десетки хиляди израелци, разселени от трансграничен огън, да се завърнат по домовете си.

          Израел увеличи въздушните си удари по крепости на Хизбула в страната и изпрати сухопътни войски в края на миналия месец, като по данни на ливанското здравно министерство от 23 септември досега във войната са загинали най-малко 1552 души, предадоха медиите.

          Във вторник при израелски удар в източната част на Хермел загинаха петима души, а други петима загинаха при отделен удар в южния град Набатия, съобщи министерството.

          По данни на здравното министерство през нощта при израелски въздушен удар близо до болница в Бейрут са загинали 18 души, четири от които деца.

          Ударът е изравнил със земята четири сгради близо до болницата „Рафик Харири“ – най-голямото обществено здравно заведение в Ливан, което се намира извън традиционните крепости на Хизбула, съобщиха кореспонденти на медиите.

          Жителката Ола Еид разказа, че е хвърляла на децата шоколад и бонбони от балкона си, когато кварталът ѝ е бил бомбардиран.

          „Преди още да успеят да ги хванат, първият удар беше нанесен, а след това и вторият. Видях как децата бяха разкъсани“, разказва тя пред медиите.

          Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви, че е „ужасен“ от удара.

          Друг израелски удар във вторник е нанесен само няколко минути след като служител на „Хизбула“ е прекъснал пресконференция в отговор на израелско предупреждение за евакуация. Хизбула съобщи, че във вторник е изстреляла безпилотни самолети по израелска военна база южно от крайбрежния град Хайфа, като групировката заяви също, че е ударила седем танка по границата.

          По-рано този месец Израел започна мащабна въздушна и сухопътна атака в северната част на Ивицата Газа, като се закани да спре прегрупирането на бойците на Хамас в района.

          Въпреки бягството на десетки хиляди цивилни, около 400 000 души са попаднали в капана на сраженията, предупреди миналата седмица агенцията на ООН за палестинските бежанци.

          Парамедикът Невин ал-Дауаса заяви, че е била в капан в продължение на 16 дни в приют за разселени хора в бежанския лагер Джабалия, който е в центъра на последните боеве.

          Когато дрон на израелската армия, оборудван с високоговорители, им казал да се евакуират, те започнали да напускат, „но изведнъж започнал обстрел“, който убил някои хора и ранил други, каза Давасах пред медиите.

          Единственото медицинско заведение, което все още функционира само частично в набелязания район в северната част на Газа, „няма лекарства и медицински консумативи“, предупреди директорът на болница „Камал Адван“ Хосам Абу Сафия.

          „Хората биват убивани по улиците, а ние не можем да им помогнем. Телата лежат по улиците.“

          Войната беше предизвикана от безпрецедентната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври миналата година, в резултат на която загинаха 1206 души, предимно цивилни, според официални израелски данни, цитираха медиите.

          Според данни на здравното министерство на управляваната от Хамас територия, които ООН счита за достоверни, ответната офанзива на Израел е отнела живота на 42 718 души в Газа, също предимно цивилни.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions