Search Suggestions
      неделя, 26.10.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Пукани, мариновани люти чушки, туршии с естествена ферментация и квас от червено цвекло

          Loading the player...
          - Реклама -

          Домашни ферментирали изкушения: туршия, квас и люти чушлета

          Приготвяме домашна туршия със сезонни зеленчуци, квас от червено цвекло – истински еликсир за здраве, и мариновани люти чушлета, които ще внесат топлина в зимните дни. В нашето студио природата сама консервира вкусовете. Какво представлява дивата ферментация и защо тя е толкова полезна за имунитета и храносмилането – ще откриете чрез тези прости, но живи рецепти.

          Пукани мариновани люти чушки

          Чушките се изпичат на сух тиган или във фурна, докато се „пукнат“. Подреждат се в буркан заедно с чесън, нарязан морков, копър и магданоз. Заливат се с марината от оцет, олио и сол. Бурканите се затварят и се съхраняват в хладилник.

          Продукти за буркан от 700 мл:

          • 10 с.л. оцет
          • 4 с.л. олио
          • 2 с.л. сол
          • 4 скилидки чесън
          • няколко стръка магданоз и копър
          • 1 малък морков

          Квас от червено цвекло

          Цвеклото се нарязва, добавят се подправките, лукът и солта. Залива се с вода, съдът се затваря плътно и се оставя на стайна температура за 4–5 дни, за да ферментира. След това се прецежда и се съхранява в хладилник.

          Необходими продукти:

          • 500 г червено цвекло
          • ¼ глава лук
          • 700 мл вода
          • 1 с.л. морска сол
          • ¼ връзка див копър
          • малко парче джинджифил
          • 2 бр. дафинов лист
          • семена от копър, кориандър, целина и пипер

          Туршия с дива ферментация

          Зеленчуците се нарязват и се подреждат в буркан заедно с чесъна, джинджифила и подправките. Добавя се сол и венец от листа кервиз, след което се залива с вода. Зеленчуците се притискат, така че да останат изцяло под течността, и се оставят да ферментират 5–7 дни на стайна температура.

          Необходими продукти:

          плътен венец от листа кервиз
          зеле
          чушки
          моркови
          карфиол
          2 скилидки чесън
          ½ глава лук шалот
          малко парче джинджифил
          стъбло целина
          1 бр. дафинов лист
          5 зърна черен пипер
          1 с.л. сол

          - Реклама -

          Домашни ферментирали изкушения: туршия, квас и люти чушлета

          Приготвяме домашна туршия със сезонни зеленчуци, квас от червено цвекло – истински еликсир за здраве, и мариновани люти чушлета, които ще внесат топлина в зимните дни. В нашето студио природата сама консервира вкусовете. Какво представлява дивата ферментация и защо тя е толкова полезна за имунитета и храносмилането – ще откриете чрез тези прости, но живи рецепти.

          Пукани мариновани люти чушки

          Чушките се изпичат на сух тиган или във фурна, докато се „пукнат“. Подреждат се в буркан заедно с чесън, нарязан морков, копър и магданоз. Заливат се с марината от оцет, олио и сол. Бурканите се затварят и се съхраняват в хладилник.

          Продукти за буркан от 700 мл:

          • 10 с.л. оцет
          • 4 с.л. олио
          • 2 с.л. сол
          • 4 скилидки чесън
          • няколко стръка магданоз и копър
          • 1 малък морков

          Квас от червено цвекло

          Цвеклото се нарязва, добавят се подправките, лукът и солта. Залива се с вода, съдът се затваря плътно и се оставя на стайна температура за 4–5 дни, за да ферментира. След това се прецежда и се съхранява в хладилник.

          Необходими продукти:

          • 500 г червено цвекло
          • ¼ глава лук
          • 700 мл вода
          • 1 с.л. морска сол
          • ¼ връзка див копър
          • малко парче джинджифил
          • 2 бр. дафинов лист
          • семена от копър, кориандър, целина и пипер

          Туршия с дива ферментация

          Зеленчуците се нарязват и се подреждат в буркан заедно с чесъна, джинджифила и подправките. Добавя се сол и венец от листа кервиз, след което се залива с вода. Зеленчуците се притискат, така че да останат изцяло под течността, и се оставят да ферментират 5–7 дни на стайна температура.

          Необходими продукти:

          плътен венец от листа кервиз
          зеле
          чушки
          моркови
          карфиол
          2 скилидки чесън
          ½ глава лук шалот
          малко парче джинджифил
          стъбло целина
          1 бр. дафинов лист
          5 зърна черен пипер
          1 с.л. сол

          ОЩЕ ОТ ПРЕДАВАНЕТО

          Пътят към здрави детски зъби: срещи със стоматолога, профилактика и безопасност

          Първата среща с детския стоматолог – какво да очакват родителите и малчуганите Как протича първата среща с детския стоматолог? Отговорът на този въпрос получаваме от...

          ЛЕГЕНДИТЕ НА БЪЛГАРИЯ – „Филмът“ – Данчо Караджов

          Данчо Караджов отново покорява сърцата на публиката със своите незабравими хитове:„Да те жадувам“, „Спри се“, „Сбогом“ и „Луда нощ“ – песни, които превърнаха концертите...

          Български светец, почитан в чужбина, позабравен у нас

          Неизвестни факти за личността на един български светец, който е бил опора на българите през османския период, а в наши дни е покровител на...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions