- Реклама -
Домашни ферментирали изкушения: туршия, квас и люти чушлета
Приготвяме домашна туршия със сезонни зеленчуци, квас от червено цвекло – истински еликсир за здраве, и мариновани люти чушлета, които ще внесат топлина в зимните дни. В нашето студио природата сама консервира вкусовете. Какво представлява дивата ферментация и защо тя е толкова полезна за имунитета и храносмилането – ще откриете чрез тези прости, но живи рецепти.
Пукани мариновани люти чушки
Чушките се изпичат на сух тиган или във фурна, докато се „пукнат“. Подреждат се в буркан заедно с чесън, нарязан морков, копър и магданоз. Заливат се с марината от оцет, олио и сол. Бурканите се затварят и се съхраняват в хладилник.
Продукти за буркан от 700 мл:
- 10 с.л. оцет
- 4 с.л. олио
- 2 с.л. сол
- 4 скилидки чесън
- няколко стръка магданоз и копър
- 1 малък морков
Квас от червено цвекло
Цвеклото се нарязва, добавят се подправките, лукът и солта. Залива се с вода, съдът се затваря плътно и се оставя на стайна температура за 4–5 дни, за да ферментира. След това се прецежда и се съхранява в хладилник.
Необходими продукти:
- 500 г червено цвекло
- ¼ глава лук
- 700 мл вода
- 1 с.л. морска сол
- ¼ връзка див копър
- малко парче джинджифил
- 2 бр. дафинов лист
- семена от копър, кориандър, целина и пипер
Туршия с дива ферментация
Зеленчуците се нарязват и се подреждат в буркан заедно с чесъна, джинджифила и подправките. Добавя се сол и венец от листа кервиз, след което се залива с вода. Зеленчуците се притискат, така че да останат изцяло под течността, и се оставят да ферментират 5–7 дни на стайна температура.
Необходими продукти:
плътен венец от листа кервиз
зеле
чушки
моркови
карфиол
2 скилидки чесън
½ глава лук шалот
малко парче джинджифил
стъбло целина
1 бр. дафинов лист
5 зърна черен пипер
1 с.л. сол
- Реклама -
Домашни ферментирали изкушения: туршия, квас и люти чушлета
Приготвяме домашна туршия със сезонни зеленчуци, квас от червено цвекло – истински еликсир за здраве, и мариновани люти чушлета, които ще внесат топлина в зимните дни. В нашето студио природата сама консервира вкусовете. Какво представлява дивата ферментация и защо тя е толкова полезна за имунитета и храносмилането – ще откриете чрез тези прости, но живи рецепти.
Пукани мариновани люти чушки
Чушките се изпичат на сух тиган или във фурна, докато се „пукнат“. Подреждат се в буркан заедно с чесън, нарязан морков, копър и магданоз. Заливат се с марината от оцет, олио и сол. Бурканите се затварят и се съхраняват в хладилник.
Продукти за буркан от 700 мл:
- 10 с.л. оцет
- 4 с.л. олио
- 2 с.л. сол
- 4 скилидки чесън
- няколко стръка магданоз и копър
- 1 малък морков
Квас от червено цвекло
Цвеклото се нарязва, добавят се подправките, лукът и солта. Залива се с вода, съдът се затваря плътно и се оставя на стайна температура за 4–5 дни, за да ферментира. След това се прецежда и се съхранява в хладилник.
Необходими продукти:
- 500 г червено цвекло
- ¼ глава лук
- 700 мл вода
- 1 с.л. морска сол
- ¼ връзка див копър
- малко парче джинджифил
- 2 бр. дафинов лист
- семена от копър, кориандър, целина и пипер
Туршия с дива ферментация
Зеленчуците се нарязват и се подреждат в буркан заедно с чесъна, джинджифила и подправките. Добавя се сол и венец от листа кервиз, след което се залива с вода. Зеленчуците се притискат, така че да останат изцяло под течността, и се оставят да ферментират 5–7 дни на стайна температура.
Необходими продукти:
плътен венец от листа кервиз
зеле
чушки
моркови
карфиол
2 скилидки чесън
½ глава лук шалот
малко парче джинджифил
стъбло целина
1 бр. дафинов лист
5 зърна черен пипер
1 с.л. сол