София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Български пациентски форум: НЗОК стана отдел на две министерства

Възможно пациентите да останат без лекарства

2 мЗдраве 173 Антония Лазарова

Националната здравноосигурителна каса има манталитет да налага своето мнение и да го налага в 12 без 5. НЗОК е станала отдел на Министерство на финансите и Министерство на здравеопазването, това заяви Иван Димитров, председател на Български пациентски форум пред БНТ.

"Възможно пациентите да останат без лекарства. Търсенето и обикалянето от аптека на аптека, която да предостави всички лекарства е недопустимо и не е в полза за лечението на лекуващите се", продължи да критикува Димитров. 

Той изтъкна, че НЗОК и Българския фармацевтичен съюз трябва да седнат на масата и да вземат решения, защото не трябва да има вариант, при който хората да не могат да се снабдят с лекарствата си.

Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичени съюз сподели, че с тези нови промени  се дава възможност при  желание на пациента да получи по-малко от изписаните медикаменти.

Няма как да приемем новите решения. Съдът ще ги отмени, защото предлженията на НЗОК не отговарят на закона и на контрола по верификация на лекарствата, добави Маринов.

Вместо да приказваме да подобрим контрола на разходването на средствата на НЗОК, в този момент се занимаваме с нелепости. Кризата е основана изкуствено в последния миг, завърши той.