София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Адв. Екимджиев за гласуването за ВСС: Съдиите са третирани като полувменяеми крепостни селяни

Има сериозни причини да се смята, че ще се наруши тайната на вота, смята адвокатът

10 мПолитика 360

"Съдиите са третирани като полувменяеми крепостни селяни", заяви адвокат Михаил Екимджиев в предаването "ЕвроДикоф" по телевизия Евроком. Изказването му е по повод системата на гласуване за членове на Висш съдебен съвет (ВСС).

Има сериозни причини да се смята, че ще се наруши тайната на вота, което според адв. Екимджиев има за цел "респектиране" на съдиите и недопускане да не се гласува за "правилния" кандидат.

"Системата е така грижливо направена, че е невъзможно да се провери дали е имало нерегламентирано влизане в нея. Не мога да си представя каква сила ще накара 200 съдии да се редят на опашки да гласуват, вместо да направят това от персоналните си компютри", заяви той.

Адвокат Екимджиев е защитник на съдия Владислава Цариградска, която оспорва този начин на избор на членове на ВСС. Според него е направено всичко възможно тя да бъде елиминирана като потенциален кандидат.

По думите му, подобно отношение към съдиите е обидно.

"Ние, които като юристи трябва да осигуряваме спазването на законността и правилата се дискредитираме пред цлата общественост, когато се използват такива бракониерски похвати", заключи адвокатът.