София 27 °C София 27°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 28 °C Пловдив 28°C - ясно небе Варна 30 °C Варна 30°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - ясно небе

Американското посолство подкрепя инициативата "Три морета"

"Щастливи сме да подкрепим тази инициатива за обединена и по-просперираща Европа и с нетърпение очакваме да работим с България.", написаха от посолството
8 месецаПолитика 5 Боян Марков

"Щастливи сме да подкрепим тази инициатива за обединена и по-просперираща Европа и с нетърпение очакваме да работим с България, за да направим инициативата още по-силна, докато страната се подготвя да бъде домакин на следващата среща на върха на регионалната инициатива "Три морета" през 2021 година."

Това написаха от посолството на САЩ часове след като Конгресът на САЩ прие резолюция в подкрепа на усилията, предприети в рамките на инициативата за развитие на енергийната независимост на страните от Централна и Източна Европа.

Според приетата резолюция инициативата за трите морета ще допринесе за икономическия растеж, устойчивостта и енергийната сигурност в този стратегически регион, като по този начин ще се засили националната сигурност на САЩ. 

Документът осъжда усилията на Русия да използва енергията като средство за упражняване на натиск и подкопаване на свободата и демокрацията в Европа.

"Руски газопроводи като "Северен поток 2" и "Турски поток" имат политически характер и целят да подкопаят енергийната сигурност на Европа.", смятат американските конгресмени.

Инициативата за трите морета получи името си, защото обхваща териториите между Балтийско, Черно и Адриатическо море. В тази програма участват 12 държави от ЕС: Австрия, България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Чехия и Естония.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!