София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Масов гроб на 6300 години бе открит при разкопки край Провадия

Той се намира на дъното на съоръжението за добиване на сол
13 сИстория 1534 Николай Парашкевов

Уникална археологическа находка край Провадия при разкопките на най-стария укрепен град в Европа.

Открит е масов гроб на 6300 години.

За да съхранят богатството си - солта, преди 6700 години жителите на Провадия-Солницата издигат около селището си каменна стена с широчина над два метра, първата подобна укрепителна система на Стария континент.

"Установихме и втория вход на тази крепост и се оказа, че заедно с първия, като се пресекат улиците, които са минавали през тях, селището е имало четири квартала, четири сегментовидни квартала", обясни ръководителят на разкопките проф. Васил Николов.

Вътре зад стените са се издигали къщи, които удивяват със строителството си за своето време.

Съществували са дори 3-етажни къщи.

"Удивен съм от подовите конструкции, от стените, от пещите. И всичко това е било на първия, на втория, на третия етаж. Нещо, което трудно си представям как е изчислявано, как е направено само от дърво и глина", добави проф. Николов.

Открити са и много предмети от бита на хората през петото хилядолетие преди Христа.

"Това са амулети, костените, това са изображения от глина, които се свързват с цикъла на плодородието. Имаме много медни находки, включително и една златна обица, която беше намерена в същия район", разказа той.

Сред най-ценните открития е масов гроб със седем индивида. Той се намира на дъното на съоръжението за добиване на сол, което очевидно тогава вече не е функционирало. Това подкрепя тезата, че цивилизацията е изчезнала заради засушаване на климата, защото вече не е могла да добива бялото си злато – солта.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!