София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Нено Димов: Не е сигурна забраната за дизеловите коли

„Договорих 400 млн. лв. за електротранспорт за общините“

11:00 ч. 02.07.2019 г.Икономика 14

Не се подготвя забрана за вноса на дизелови автомобили под Евро 4 от началото на 2021 г. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Нова.

Тази допълнителна мярка можело и да не се приложи. Директна забрана не може да има, увери екоминистърът.

„Всъщност, още миналата година събрах сериозна коалиция от една трета от европейските държави и възложихме на ЕК да реши този проблем на европейско ниво, защото като говорим, че не можем да нарушаваме основни принципи за свободно движение, ако това бъде намерено като решение на европейско ниво, принципът няма да бъде нарушен. За мен ограничението ще дойде от това. Когато една кола не може да бъде изнасяна, защото се третира като отпадък – това е вид ограничение. Проблемите са две – едното е замърсяването на въздуха, другото е отпадъците, които идват“.

Нено Димов твърди, че по негова инициатива българските общинми са получили евросредства за нови тролеи и електробуси.

„Ние успяхме да договорим с ЕК едни 400 млн. лв., които са вече на разположение на общините. Повече от 6 месеца отделихме, за да убедим ЕК, и процедурата за кандидатстване за електрификацията на транспорта се отваря буквално тези дни. Това ще помодпомогне и изграждането на една инфраструктура, за да могат да се обслужват и прочее тези електромобили...“