София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Премиерът на Ливан възнамерява да подаде оставка

Не са постигнали съгласие относно пренарежданията в кабинета

Премиерът на Ливан възнамерява да подаде оставка

Не са постигнали съгласие относно пренарежданията в кабинета

7 месецаПолитика 3 Боряна Райчева


Ливанският премиер Саад Харири ще обяви оставката си от поста ръководител на коалиционния кабинет. Това съобщи световни медии, позовавайки се на правителствени източници.

Според него Харири не е могъл да постигне съгласие с ливанския президент Мишел Аун и партньори в парламентарните фракции относно пренарежданията в кабинета, които да задоволят исканията на участниците в протестното движение в Бейрут.

В понеделник Риад Саламе, ръководител на Централната банка на Ливан, заяви пред медии, че икономиката на републиката „ще се срине, ако бъде намерено решение след няколко дни, което ще възстанови доверието на гражданите в държавата“.

Изявление на главния банкер на страната бе направено на фона на продължаващите масови протести от 17 октомври, парализиращи Ливан. Демонстрантите изискват оставката на правителството на Харири, разпускането на парламента и провеждането на предсрочни избори.

Миналата седмица те отхвърлиха предложението на Мишел Аун да започне конструктивен диалог с властите и плана за реформа на кабинета на антикризисната реформа.