София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Радев: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта

Вече седмица хиляди са на площадите с искане на оставката

Радев: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта

Вече седмица хиляди са на площадите с искане на оставката

3 мПолитика 5153 Боряна Райчева


Вече седмица хиляди са на площадите с искане на оставката на правителството и главния прокурор. Протестът е общонационален и обединява всички възрасти и социални категории. Мобилизациите на българите е израз на националния консенсус "Антимафия". Това заяви в извънредно обръщение към народа президентът Румен Радев. 

Той е категоричен, че тази мобилизация е огромен исторически капитал, който не е притежание на никой лидер и никоя партия, а на целия български народ. Това, което става днес на улиците, е достояние на всички български граждани, които отстояват своето бъдеще, коментира държавният глава. 

Той допълни, че трябва да си даваме сметка, че мафията се храни от страха и апатията. Днес нашата борба за справедливост е в ръцете на хората на протеста. Оскърбителните внушения, че хората са платени, че са тинята на обществото издават политическо безсилие и арогантност. Никога народът ни не е бил по-единен в искането си за законност. Никога народът ни не е бил по-зрял и с постоянство да си върне държавата, заяви още президентът, като призова гражданите да бъдат мъдри и единни, за да не допуснат да се разпилява обществената енергия. 

Доверието е загубено и това го виждате навсякъде по площадите. Рестартирането на политическия процес минава през оставка на правителството и главния прокурор. В този исторически за страната ни момент не трябва да се допуска опорочаване. Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта, коментира Румен Радев в края на своето изявление.