София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Свиленски: Президентът да отговори правил ли е с Кирил и Асен "ала бала" за подмяна на изборите

Правителство ГЕРБ-СДС и ПП -ДБ означава нестабилност и задкулисие

12 сПолитика 907 Антония Лазарова

„Според мен преговорите са приключили, тъй като и да бъде сформирано правителство на тази основа, няма  български гражданин, който да го приеме, даже и да е гласувал за ПП-ДБ или ГЕРБ. Такова правителство ще бъде несигурно, нестабилно и вредно за държавата".  Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски в ефира на Нова телевизия.
В предаването „На фокус” той каза, че слушайки записа от Националния съвет на ПП е останал омерзен . „Аз призовавам българските граждани по някакъв начин да чуят тези 4 часа запис, това ще е една добра основа за следващите избори. Да си направят сметката какви политици избират, какво мислене имат тези политици и как си представят държавата”, призова Свиленски.
„Това правителство ще бъде задкулисие, цена, която българските граждани няма да знаят кога и как ще платят”, подчерта той.
По думите му в записите има много притеснителни неща. „Има неща свързани с изборите. Ние бяхме критикувани, че БСП понижава резултата си, ето стана ясно от записите - „ала-бала” с президента, намесвайки цялата държавна администрация, Кирил Петков и Асен Василев, както те казват „подхождайки от ляво на пленарната зала”, са разбили политическото пространство”, обясни Свиленски и призова: "Президентът да отговори правил ли е с Кирил и Асен "ала бала" за подмяна на изборите". 
Социалистът отново посочи и предложението на БСП за редовно правителство. „Ние искахме експертно правителство, с 5 приоритета и да няма задкулисие. Видяхме, че на нас сутринта в 9 ч. се говори едно, а в 10:30 ч. на колегите от ИТН се обещава друго. Ние имахме ясни ангажименти - 4,5% дефицит, Шенген, да не се нарушават социални плащания”, каза той.
„България трябва да има редовно правителство, защото страната ни няма бюджет”, коментира още народният представител.
Според него президентът бави мандата, за да може да управлява още. „Да се извършват корупционни сделки, корупционни обществени поръчки и продажби на държавно имущество”, смята той.
„Най-лошото в тези среднощни разговори, от които чуваме запис, е, че не се говори за проблемите на хората - цени, доходи, заплати, пенсии. В тези 4 часа чухте ли думите: българин, гражданин, доход?”, попита Свиленски.