София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тестов полет до Марс до седмица

Ще бъде направен от американската компания SpaceX
пропускане

Тестов полет до Марс до седмица

Ще бъде направен от американската компания SpaceX

8 чЛюбопитно 996 Златина Петкова


Само до седмица американската компания SpaceX, собственост на предприемача Илон Мъск, се готви да извърши тестов полет на прототип на космическия кораб „Starship“, предназначен за бъдещи полети до Марс, съобщават световните информационни агенции.

„Корабът, модел SN8, ще бъде готов след около седмица”, посочи  сачвмият  Илон Мъск в Twitter.

Специалистите на SpaceX ще проведат няколко теста на прототипа на кораба, след което ще бъде извършен тестов полет на височина малко над 18 километра в орбита, а после корабът ще бъде върнат на Земята.

„Гарантирам вълнуващ полет и предварително специално благодаря за подкрепата на жителите на най-близкия до полигона  район.

Припомняме, че от началото на септември  SpaceX провежда редовни тестове на Starship на полигона в Бока Чика. До момента прототип на кораба е успял да се изкачи на височина 45,7 м. и да направи плавно кацане на асфалтова площадка в близост до стартовата площадка. При подобни тестове през  месец май пък прототипът на Starship експлодира по време на тестове. По същия начин завършиха и изпитания на прототипа през февруари и април тази година и през ноември миналата година. В началото на август прототипът на космическия кораб направи първия си успешен полет, достигайки височина от 150 метра.