петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      22 години от бомбардировките над Югославия

      На 24 март 1999 година НАТО стартира кампания на въздушни удари над СР Югославия, за да сложи край на репресиите срещу косовските албанци. Цялата офанзива продължава 78 дни и слага край на сръбската намеса в Косово. 

      Алиансът започва въздушни атаки срещу сръбски военни бази и други стратегически цели. Близо три месеца по-късно Слободан Милошевич е принуден да капитулира.

      Военната операция е извършена от 11 държави-членки на НАТО.  Кодовото название на офанзивата е операция „Съюзна сила“, а в американския щаб тя е известна като операция „Благородна наковалня“.

      На 28 април 1999 година правителството на Иван Костов сключва споразумение за транзитно преминаване през въздушното пространство на България на въздухоплавателни средства на НАТО в рамките на операцията.

      Това е втората голяма военна операция на територията на Югославия, извършена от Алианса след операция „Преднамерена сила“ в Босна и Херцеговина през 1995 година. Тя идва в отговор на Клането в Сребреница, извършено по-рано през същата година под ръководството на Радован Караджич на тероторията на страната.

      Въздушните удари на НАТО срещу СР Югославия са прекратени на 11 юни 1999 година. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ