понеделник, 23.09.24
4.8 C
София
12 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      Черна гора събира лидери от Западните Балкани, ЕС и САЩ

      Черна гора е домакин на среща на върха за Западните Балкани, която събира лидерите от региона и представители на ЕС и САЩ.

      Планът за растеж на Западните Балкани ще бъде основна точка в дневния ред на 15-и и 16-и май в град Котор. Домакин е министър-председателят на Черна гора Милойко Спаич.

      Европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи и помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Джеймс О’Брайън ще участват в срещата под мотото „Един регион, обща визия“, съобщи черногорската правителствена пресслужба.

      Сред основните теми са регионалната икономическа интеграция и възможността за растеж, предлагана от Плана за растеж, както и подкрепата на САЩ за Западните Балкани по пътя към членство в ЕС.

      По време на престоя си в Черна гора О’Брайън ще се срещне и с високопоставени служители на черногорското правителство, за да обсъдят двустранното сътрудничество в подкрепа на пълната евроатлантическа интеграция на Черна гора.

      Освен лидери и министри от страните от региона, в Котор са поканени и партньорски организации като Съвета за регионално сътрудничество, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Световната банка, Транспортната общност, Атлантическия алианс, Енергийната общност, висши представители на Европейската комисия и други.

      На 15-и май ще се проведе среща на министрите по европейските въпроси и финансите на страните от Западните Балкани, представители на Европейската комисия и партньорски организации.

      Планът за растеж на Западните Балкани, който беше приет от Европейската комисия през ноември и ЕС миналата седмица, предвижда финансова подкрепа от шест милиарда евро. Два милиарда от тях под формата на грантове и четири милиарда изгодни заеми, предоставени от Брюксел.

      Условието за получаване на средства е провеждането на реформи, предимно в областта на зачитането на демократичните механизми, върховенството на закона и основните права. Планът се отнася за периода от 2024 до 2027 г. и предвижда всяко правителство от западнобалканската шесторка да получава определена сума на всеки шест месеца в зависимост от реформите, които е осъществило през този период.

      За Сърбия и Косово има допълнително условие – „конструктивен ангажимент за нормализиране на отношенията с цел пълно изпълнение на всички задължения“, произтичащи от Споразумението за пътя към нормализиране и Анекса за изпълнение от Охрид, както и всички предишни постигнати споразумения в диалога с посредничеството на Брюксел.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ