вторник, 01.10.24
16.4 C
София
22 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Бившият президент на САЩ Джими Картър празнува 100 години от рождението си


      Нобеловият лауреат Джими Картър, който е живял по-дълго от всеки президент на САЩ в историята, празнува 100-ия си рожден ден във вторник.
      Картър, демократ, изкара един мандат като президент от януари 1977 г. до януари 1981 г. Десетилетията му хуманитарна работа след напускане на поста, включително насърчаване на правата на човека и облекчаване на бедността в страни по света, му донесоха Нобелова награда за мир през 2002 г.
      Неговият рожден ден, който идва 19 месеца след като влезе в хоспис в дома си в Плейнс, Джорджия, се отбелязва с излъчване на трибют концерт на звезди от кънтри, рок и госпъл музика, записан във Фокс Тиътър в Атланта миналия месец. Концертът събра повече от 1 милион долара за международните програми на Carter Center, който той основа със съпругата си Розалин Картър. Според внука му Джейсън Картър бившият президент планира да гледа концерта на общественото радио на Джорджия.
      Джими и Розалин Картър бяха женени 77 години. Розалин Картър почина през ноември 2023 г. и бившият президент за последно беше видян публично на погребението на съпругата си, където използва инвалидна количка и изглеждаше крехък.
      Той беше диагностициран с рак и други здравословни проблеми и реши да прекрати медицинската намеса и да влезе в хоспис през февруари 2023 г.
      В чест на рождения ден президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Картър винаги е бил „морална сила за нашата нация и света“.
      „Вашата обнадеждаваща визия за нашата страна, вашият ангажимент към един по-добър свят и вашата непоклатима вяра в силата на човешката доброта продължават да бъдат пътеводна светлина за всички нас“, се казва в изявлението.
      Семейство Картър работи с организацията с нестопанска цел Habitat for Humanity International от 80-те години на миналия век и бившият президент редовно се присъединява към други доброволци, за да помогне за изграждането на домове за хора, засегнати от бедност или бедствия.
      Тази седмица, за да отбележат рождения ден на Картър, десетки доброволци от Habitat, включително звездите на кънтри музиката Гарт Брукс и Триша Ярууд, ще построят 30 жилища в Сейнт Пол, Минесота, каза групата.
      „Проектът за работа на Джими и Розалин Картър служи не само като начин за почитане на наследството на семейство Картър, но и като напомняне за това какво е възможно, когато хора от всички слоеве се обединят, за да работят за една обща цел“, Джонатан Рекфорд, шеф на Habitat изпълнителен директор, се казва в изявление.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ