петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      „ОБЕКТИВНО“: COVID-19 – РАВНОСМЕТКА: Научени и ненаучени уроци (ВИДЕО)

      Loading the player...
      Вярвали ли сте, че ще дойде ден, в който няма да може да отидете в парка и да се разходите, защото е забранено или пък, че ще е нужно да покажете документ за ваксинация всеки път, в който отидете на работа?
       
      Представяли ли сте си, че филмите за страховити болести и пандемии ще се пренесат в реалността и ще ни отнемат всичко, което сме смятали за даденост? Е, последните две години всеки от нас бе герой в такъв филм, без значение иска или не. В края на ноември 2019 г. в град Ухан, Централен Китай, е идентифициран коронавирус, наречен SARS-CoV-2.Първото съобщение за заразени работници от ухански пазар за морска храна е направено на 31 декември 2019 г. На 9 януари 2020 г. е регистриран първият смъртен случай на 61-годишен мъж.
       
      В следващите седмици вирусът се разпространява по целия свят, а на 8 март са открити първите два случая на коронавирус в България. На 11 март 2020 година Световната здравна организация обяви пандемия от COVID-19. А на 13 март се случи нещо, което едва ли много хора са предполагали, че може да преживеят в 21 век.
       
      Преди малко повече от две години светът спря. От тогава ние мечтаем да се върнем към т.нар. нормалност. Две години се затваряха се паркове, училища, университети, бизнеси. Блокираха се градове и държави. Повтаряше ни се, че трябва да спазваме дистанция, да носим маски, да си стоим вкъщи и да не излизаме. Загубихме неща, които смятахме за даденост. Всички ние дадохме свободата си с една цел – да се предпазим от вируса COVID-19.
       
      За тези две години се появиха малко отговори, но много въпроси. Защо беше обявено извънредно положение, когато в страната ни имаше само 31 заразени. Защо непрекъснато се издаваха противоречащи си заповеди? Защо в 21 век, ние – развити технологично интелигентни същества се борихме с вируса, както са го правили хората преди повече от 100 години?
       
      Историята познава световни войни, природни катаклизми, пандемии, глад, но въпреки всичко човекът е все още тук. Може би това показва силата ни, защото каквото и да ни се изпречи на пътя ние успяваме да го преодолеем. Колкото и страшно да изглежда ние се приспособяваме. Пандемията ни показа, че дори и след най-силната буря изгрява слънце и животът продължава. И най-важното…уроците остават. Научени или не – бъдещето ще покаже.
       
      Повече вижте във видеото!
       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ