неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Проф. Дронзина: На НАТО ще му дойде нанагорно, ако трябва да запълни дефицитите в армията ни

      Loading the player...

      „Русия си иска парчето от Европа. Това можеше да бъде удовлетворено, ако светът живееше в епохата на сферите на влияние. Ние не живеем в този свят и това не е краят на Студената война, а сме в 20-те години на XXI век. Едно такова искане би означавало, че трябва да бъдат изтеглени способностите, разположени в много източноевропейски страни – Балтийските страни и Полша. Не смятам, че това е валидна възможност“. Това заяви за предаването „Обективно“ на Телевизия Евроком политологът и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Татяна Дронзина.

      Според нея руският президент Владимир Путин „е затънал в авантюрата“ и ще търси някаква полза:

      „Ще се възползва да всява разединение между страните от Европейския съюз и НАТО. Ако страните от ЕС и членовете на НАТО допуснат да бъдат разединени от заплахата, която представлява Русия – това ще бъде голяма победа за нея“.

      След като напрежението между НАТО и Украйна беше изведено на дневен ред у нас, а редица европейски държави изразиха готовност да се засили Източния фронт на Алианса, българското правителството реши да „демонстрира възпиращ потенциал“ (по думите на министъра на отбраната Стефан Янев – бел.ред.).

      Заедно с дипломатическите усилия България ще развие своя потенциал, като ще бъде подготвена батальонна бойна група с използване на Националната командна верига. В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, който да сме готови да заявим, ние търсим развитие на българската армия и как дефицитите да бъдат компенсирани“, заяви министърът на отбраната след заседание на правителството.

      Впоследствие премиерът Петков допълни, че дефицитите в батальона ще бъдат попълнени от съюзническите сили.

      „На НАТО ще му дойде много нанагорно, ако трябва да запълва всички дефицити в нашата отбрана. Не е лошо да имаме „чифте пищови на колана“, но не е лошо да помислим с какво точно ще организираме тази защита (…) Време е да се съобразим с политическите реалности и да престанем да се държим, като че ли разполагаме с огромна, финансирана напълно и опитна в бойните действия войска и да се възползваме от членството си в Алианса, който ни предлага безброй предимства от гледна точка на защита на нашата сигурност“, посочи проф. Дронзина.

      „Много хора изхождат от предпоставката, че Русия се нуждае от някакви специални предизвикателства, за да предприеме ответно действие – това е една от най-големите заблуди в последните 70 години, за която ние плащаме огромна цена“, подчерта политологът.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ