петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      УВЕЛИЧАВА СЕ БРОЯТ НА ХОРА С ТРУДНО ЗАЗДРАВЯВАЩИ РАНИ

      485 прегледа на хора с трудно заздравяващи рани са извършени в „Пирогов” за 2014 година. Тези данни изнесе проф. проф. Владислав Христов, председател на Българска асоциация за раните и лекар в УМБАЛСМ „Пирогов“.
      Днес в болничното заведение се проведе пресконференция, на която бяха обобщени данните от Кампанията за труднозаздравяващи рани, която е била проведена през изминалата година.
      Като труднозаздравяващи се определят раните, които заздравяват за време, по-дълго от 4 до 6 седмици. През 2014 година са извършени 1050 прегледа на пациенти, като най-честата причина поради която пациентите попадат за лечение са венозните рани – 223,. Следват 120 пациента с артериална недостатъчност и на базата на нея хронични рани, както и пациенти с диабетни рани – 50. Най-младият пациен е тригодишно момченце с ухапване от куче по лицето, както и 12-годишно момиченце, а най- възрастните пациенти – 91-годишен мъж и 92-годишна жена.
      Сред пациентите преобладават повече жените, заяви д-р Христов. Той изрази своите опасения, че все повече хора имат подобни оплаквания. Лечението се извършва много трудно и по специален начин. По време на кампанията една част от пациентите са лекувани безплатно, а другите са с направление от личния лекар. Нелека е и задачата на медицинските сестри, които трябва да обучават близките на подобен вид на пациенти за иновационните превръзки.

      Лекарите завиха, че целите им в най-близко бъдеще са да бъдат създадени още такива центрове, както този в „Пирогов“, тъй като в момента подобен център има само в Кюстендил. За частни кабинети те нямали информация. Освен това, лекарите имат намерение да бъдат обучени и още лекари, както и медицински сестри, които да работят в тази област, която е изключително специфична. Друга цел са мобилни екипи за хората, които не могат да бъдат транспортирани.
      Като основна причина за увеличаването на броя на пациентите с труднозаздравяващи рани лекарите определиха не навременната консултация с дерматолог.
      Екипът ни имаше възможност да разговаря и с пациент, който за малко да загуби крака си, заради подобен вид рана.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ