вторник, 24.09.24
25.8 C
София
29 C
Пловдив
25.1 C
Варна
Search Suggestions

      Президентът на Чехия: Трябва да бъдем реалисти – Украйна ще загуби територии след войната

      Украинците и привържениците на Украйна ще трябва да се примирят с факта, че Русия ще запази контрола над окупираните територии след края на войната, поне за известно време. Това мнение изрази президентът на Чешката република Петр Павел в интервю за американския вестник The New York Times.

      Павел, бивш високопоставен генерал от НАТО и един от най-силните поддръжници на Киев, вярва, че загубата на украински територии е реалност. Чешкият президент цитира успехите на приятелски настроените към Русия популисти като унгарския премиер Виктор Орбан като подкопаващи европейското единство в подкрепата на страната. Според Павел умората от войната „расте навсякъде“.

      Украйна „ще трябва да бъде реалист“ относно перспективите за връщане на територии, окупирани от руснаците, казва чешкият лидер: „Най-вероятният изход от войната ще бъде част от украинската територия временно да бъде под руска окупация“.

      Той обаче признава, че тази „временна окупация“ може да продължи с години.

      Според него нито Украйна, нито Русия може да очакват да постигнат максималните си цели във войната. За Украйна това изключва връщането на цялата територия, включително Крим, а за Русия ще бъде невъзможно да получи законен отказ от Украйна от региони, за които Москва претендира.

      „Да говорим за поражението на Украйна или поражението на Русия – това просто няма да се случи, така че краят ще бъде някъде по средата“, обобщава Павел.

      Чешкият президент обаче отхвърли като „глупости“ постоянните призиви от лидери като Орбан за прекратяване на помощта за Украйна и незабавно мирно споразумение: „Като човек, който има известен опит в отбраната и сигурността и познава Русия, знам, че мирът няма да дойде чрез Украйна, която обяви прекратяване на военните действия“.

      Както отбелязва NYT, въпреки че позицията на президента на Чешката република е до голяма степен церемониална, възгледите на Петр Павел като цяло съвпадат с тези на сегашното правителство на страната под ръководството на министър-председателя Петр Фиала. Освен това Павел има значително влияние върху въпросите на сигурността като бивш началник на Генералния щаб на чешката армия и бивш председател на Военния комитет на НАТО.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ