Search Suggestions
      петък, 25.10.24
      Search Suggestions

          Открито е потенциално място за живот на Марс

          Експерти от НАСА откриха зони на Марс, където потенциално могат да живеят бактерии. Изследването е публикувано в списанието Nature Communications Earth & Environment.

          Учените анализираха области на планетата и откриха замръзнала вода на някои от тях. Експертите смятат, че количеството слънчева светлина, преминаващо през ледената кора, може да бъде достатъчно за фотосинтеза в плитки басейни със стопена вода. За сравнение, подобни райони на Земята обикновено са обитавани от водорасли, гъби и микроскопични цианобактерии.

          „Ако се опитваме да открием живот някъде във Вселената, марсианските ледени покривки вероятно са едно от най-добрите места“, каза авторът на изследването Адитя Кулър от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. Кулър отбеляза, че частиците прах, уловени в ледената кора, може да са жизенноважни за фотосинтезата, тъй като те абсорбират повече слънчева светлина. „Плътният сняг и лед могат да се стопят отвътре, пропускайки слънчевата светлина, която ги затопля, като в оранжерия“, каза съавторът на изследването Фил Кристенсен от Държавния университет на щата Аризона (САЩ). Компютърното моделиране показа, че прашният лед пропуска достатъчно светлина за фотосинтеза на дълбочина до три метра. Ледената кора също осигурява защита на микроорганизмите от вредното лъчение.

          Според учените потенциалното местообитание на много бактерии на Марс се намира между 30 и 60 градуса географска ширина, както в северното, така и в южното полукълбо.

          В края на септември учени от Масачузетския технологичен институт казаха, че голяма част от липсващата атмосфера на Марс може да е хваната в капана на покритата с глина кора на планетата. Този процес може да се е случил преди милиарди години. 

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions