София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Ясна, небойна роля": Канада е готова да изпрати военни в Украйна

Но само за обучение на украински войници

1 месецПолитика 6

Отава е готова да изпрати ограничен брой военни в Украйна, но само за обучение на украински войници, а не за участие във военни действия, каза канадският министър на отбраната Бил Блеър в интервю за Toronto Star, публикувано на 29 февруари.

След срещата на върха на европейските лидери на 26 февруари в Париж френският президент Еманюел Макрон предположи, че изпращането на западни войски на терен в Украйна не може да бъде „изключено“ в бъдеще, добавяйки, че няма консенсус относно подобен ход.
Според Блеър Канада е отворена да изпрати определен брой свои войници в "ясна, небойна роля" в Украйна, за да обучават украинските войници, при условие че операциите ще се провеждат далеч от фронтовата линия.
Канада е една от шестте страни от НАТО, които са подписали споразумения за помощ в сигурността с Украйна, което включва "всеобхватна подкрепа" за Украйна през следващите 10 години.
След изявлението на Макрон канадският министър на отбраната, заедно с лидерите на Германия, Великобритания и други европейски страни-членки на НАТО, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, изключиха изпращането на западни войски в Украйна.
По-късно естонският премиер Кая Калас отбеляза, че европейските лидери не трябва да изключват тази възможност, заявявайки, че това може да е "сигнал към Русия".
По време на двучасово обръщение за състоянието на нацията на 29 февруари руският президент Владимир Путин заплаши с „трагични последици“, ако войски на НАТО бъдат изпратени в Украйна, твърдейки, че подкрепата на Запада за Киев „рискува конфликт с ядрени оръжия“.

Снимка: БГНЕС