София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

БЮДЖЕТ 2015 Г. Е РЕАЛЕН И ЩЕ БЪДЕ ИЗПЪЛНЕН

Стоянова: Предишното управление ни доведе до 3,7% дефицит

БЮДЖЕТ 2015 Г. Е РЕАЛЕН И ЩЕ БЪДЕ ИЗПЪЛНЕН

Стоянова: Предишното управление ни доведе до 3,7% дефицит

5 годиниИкономика 3184 Боряна Райчева


Бюджет 2015 г. е реален и ще се случи за разлика от този за 2014 г. Това, което направи миналото управление - надценен икономически растеж, надценени приходи и стабилни разходи, които извършиха, и преизпълниха ни доведе до 3.7% дефицит. Това каза председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в предаването „Тази сутрин” по БТВ.
Тя допълни, че това се случва във всички европейски държави, когато леви правителства управляват. По думите й Европейската комисия не би трябвало да ни санкционира, защото е ясно, че това е еднократен дефицит.
„Европейската комисия дори с есенната си прогноза дава растеж от 0.6% за България. Само преди два дни Европейската централна банка направи поредната корекция на прогнозите си за развитието на Европейския съюз и Еврозоната, където от 1.6% растежът се очаква да бъде само 1%. При такъв растеж на еврозоната не може да очакваме1.5 % в България”, посочи Менда Стоянова.
Стоянова коментира и увеличението на минималната работна заплата, като заяви, че всичко е договрка със синдикатите, с които се водят интензивни разговори. Тя изрази и личното си мнение, че всякакви административни начини на определяне на минимална, на средна, на максимална или на каквато и да е заплата са лоши, тъй като тя трябва да бъде изработена с труда на хората, трябва да бъде изработен продукт, който има пазар.