София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Боил Банов: Мислим вариант за антигенно тестване на входа на културните институции

Министърът на културата коментира ситуацията с кризата в сферата
15 сЕвроком 229

Категорично няма да се затворят културните институции. От самото начало управляваме разумно кризата, доколкото тя се развива и стихийно. Затворихме когато нямахме никакви познания за пандемията, както и хигиенни навици, за да се борим с нея. Това каза министърът на култура в ефира на Нова Телевизия.

„Ще разработим идеята за антигенните тестове. Трябва да покажем на обществото, че се грижим за това то да потребява култура. Културните пространства в момента са еталон за това как трябва да се развива обществото в тези условия. Имаме добре разписани протоколи. Ще започнем веднага и навсякъде, където има събития. Искам лично да се убедя, че навсякъде са осигурени дезинфектанти и се следи за носенето на маските. Всеки директор на театър може да решава сам с оглед на обстоятелствата в културния институт. Подсигурили сме и за държавните институти, и за свободните артисти повече средства“, каза още министърът.

Прокуратурата разпореди проверка на сватбено тържество в античната вила „Армира” в Ивайловград. Причината е сигнал в социалните мрежи, че гостите на тържеството са стъпвали по античните мозайки.

В античната вила е направена организация да се стъпва само по стъклени пътеки, за да не се нарушава целостта на античните мозайки. Заснето е обаче, че гости на частна сватба нарушават тази разпоредба.

"Министерството на културата се сезира веднага, резултатът ще излезе другата седмица, но и на първи поглед се вижда, че има нарушение", коментира Банов.