София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Ченчев, БСП: Дебатът по промените в изборните правила трябва да се случва в парламента

По думите му ГЕРБ трябва да се съобрази с хората, а не със себе си
2 мЕвроком 130

„Още преди президентът да обяви първата дата, ние казахме, че сме готови за изборите. Готови сме, защото си проверихме структурите – и през прекия избор, в постоянна връзка сме с тях. За нас 4 април е една приемлива дата“. Това заяви народният представител от Парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев по БТВ.

Депутатът е убеден, че хората в чужбина искат промяна: „Търсят с вота си да променят нещо. Най-важното е да се гарантират две неща – честността на вота, особено при ниското доверие на сегашната изборна система и да се гарантира здравето и живота на хората в условията на пандемия“.

По повод нужните промени за предстоящите избори и какво ще се случи с карантинираните хора, социалистът смята, че управляващите са се забавили да дадат яснота как ще гласуват тези хора, а към момента на датата на изборите няма представа колко ще бъдат те.

Относно гласуване по пощата, Ченчев изрази мнението на левицата: „Ние искаме да се стимулира избирателната активност. Не може да се гарантира тайната на вота с гласуване на пощата, защото няма време да се избистри този процес“.

Иван Ченчев смята, че трябва да се мисли за ковид секции и разкритикува, че по време на пресконференцията си вчера управляващите са казали, че ще отхвърлят всички предложения и мерки, свързани с промени в изборния процес. „ГЕРБ трябва да се съобрази с хората, а не със себе си“, категоричен е той.

Народният представител акцентира върху това, че е нужно да се направи всичко в името на честността на вота – да се вземат такива мерки, в които да се чувстват спокойно българските граждани, когато упражняват правото си на вот. Той се изказа в полза на видеонаблюдението в изборния ден, отколкото изборите да бъдат „на тъмно“.

Мястото на дебата по промените в изборните правила трябва да се случва в парламента, да има политически дебат – а не да се принизява ролята на Народното събрание: „Не мисля, че всичко, което прави ГЕРБ е меродавно. Оказва се, че има много грешки и всеки ден - гафове. ГЕРБ трябва да се научи да слуша и опозицията, и хората.“

„БСП иска да избегне административния хаос, който може да се създаде по време на изборите“, изрази загриженост депутатът от БСП Иван Ченчев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!