София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Deutche welle: Христо Иванов къмпингува заедно с протестиращите на Орлов мост

Мая Манолова също пристигна на барикадата

Deutche welle: Христо Иванов къмпингува заедно с протестиращите на Орлов мост

Мая Манолова също пристигна на барикадата

14 мПолитика 724 Йоана Стайкова


Трийсет и втората нощ на протестите бе посетена от председателя на "Да България" Христо Иванов. Преди да дойде, недоволните очакваха пристигането на полицията, която да премахне отново палатковия лагер. „Хайде да идват полицаите, защото ми писна всяка вечер да ги чакам. Няма да не спя месеци, защото ги е страх да дойдат и да ни набият. Да идват, да ни набият, после ония да подават оставка и да се свършва вече с тая кочина. Явно през напрежение трябва да минат нещата.“ казва един мъж, част от протестиращите.


След пристигането на Христо Иванов протестиращите започват да разговарят с него. Николета Атанасова от Deutche Welle пита Иванов дали вече не е време да оглавява протеста, а той отговаря: „Хората трябва да кажат - ти си човекът, не аз да има го казвам. Тези неща трябва да се случват по естествен път. Трябва да се знае, че протестът е граждански и ние искаме да опазим точно това – на него да идват хора с различни гледни точки, понякога несъвместими, но с една цел. Мисля, че не е дошъл все още моментът да разкъсваме възможността на хората да избират кого да харесват.“ 


Въпреки това, председателят на "Да България" съобщи, че е готов да бъде лидер на протеста и на бъдещото управление. Той споделя, че не бяга от политическа отговорност и е дошъл на протеста като политик, а не като гражданин. Христо Иванов добавя, че е там, за да е с недоволните, ако се появи полиция, която трябва да разгонят. Председателят каза, че не го е страх от полицаите, защото според него законът ще надделее. 


Полицията не се е появила, но за сметка на това е пристигнала Мая Манолова. С нейната поява палатковия лагер се е разделил на две - едните са използвали агресивни думи към нея, а другите са я подкрепяли. Водил се е спор дали Манолова трябва да присъства на барикадата на Орлов мост. Но след това всички отново са започнали задружно да викат "Оставка". 
Един от протестиращите сподели, че спорът между недоволните за Мая Манолова доказва, че протестът не е купен от никого: „Ето това доказва, че протестът не е купен от никого, че той не е организиран от президента Радев, и че той не го ръководи, защото тук има хора, които бяха готови да изхвърлят Манолова. Само който не е бил тук, в палатковия лагер, може да повярва на такива глупости. Едно обаче е ясно – всички сме с една и съща цел – оставка на правителството и на главния прокурор Гешев!"


Към 5 сутринта протестиращите са започнали да се разотиват, като на следващата вечер отново ще се върнат на палатковия лагер на Орлов мост.