София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Електронните винетки в продажба от понеделник

70 лв. глоба за шофиране без винетка

Електронните винетки в продажба от понеделник

70 лв. глоба за шофиране без винетка

1 годинаОбщество 3 Боряна Райчева


От началото на следващата седмица започва продажбата на електронните винетки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Цената на електронните винетки остава същата, както на стикерите.

Въвежда се нова винетка – уикенд винетка, чиято цена е 10 лв. и е само за леките автомобили. Периодът на валидност на тази винетка ще започва от 12:00 ч. в петък и ще завършва неделя в 23:59 часа. Електронни винетки могат да бъдат закупени и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на републиканската пътна мрежа. Плащането ще става посредством дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво.
Нарушителите ще бъдат засичани чрез регистрационния номер на автомобила от камери, разположени по пътната мрежа и в мобилните екипи на т.н. тол контрол. На водача, който не е заплатил винетка, ще бъде дадена възможност да заплати компенсаторна такса на място. Размерът на компенсаторните такси в момента е качен за обществено обсъждане - за леки автомобили е 70 лв.; за автомобили от 3.5 т. до 12 т. – 125 лв. и за тежкотоварните над 12 т. е 175 лв. Контролните автомобилите са оборудвани с ПОС терминали и плащането на таксата ще може да се осъществява с дебитна или кредитна карта. След заплащане на компенсаторна такса, пътуването ще може да продължи до края на астрономическия ден без купена винетка, но на следващия ден, ако не се закупи винетка, отново е налице нарушение.

От 16 август 2019 г. се въвежда тол-такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона.

Всички шофьори, които са закупили хартиен винетен стикер, който изтича след 1 януари 2019 г., ще запазят правото си да ползват платената пътна мрежа до изтичане на неговия срок.