София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Изборите в Северна Македония и Сърбия

Красимир Богданов от ВМРО пред "Евроком"
пропускане

Изборите в Северна Македония и Сърбия

Красимир Богданов от ВМРО пред "Евроком"

19 чПолитика 953 Боян Марков


Дейността на българо-македонската историческа комисия е нулирана и няма заседания. Причината - предстоящите парламентарни избори в Северна Македония. Това сподели депутатът Красимир Богданов от ВМРО пред телевизия Евроком. На въпрос как пандемията ще повлияе върху изборите и ще окаже ли влияние върху избирателната активност, историкът отговори:

"Несъмнено. Това, което претърпя Македония, както и цяла Европа и целия свят в резултат на тази пандемия, ще има своето влияние. Няма как тези мерки, които ограничават възможностите на хората за придвижване и работа да нямат някакво отражение върху тези, които до момента са били на власт."

Богданов спомена наличието на нова партия в Северна Македония с името Гражданско демократична уния, която участва самостоятелно на избори за първи път.

"Определено това е една проевропейска партия, която залага на добрите отношения с България, на спазването на договорите, на добрите отношения с всички съседи и на европейския път на Македония.", сподели историкът.

Депутатът от ВМРО също коментира изборите в Сърбия. На въпрос относно бъдещето на страната след победата на Вучич, Богданов отговори:

"Ситуацията в Сърбия наподобява тази в Македония. Има една партия - Прогресивната партия на президента Вучич, която няма много голямо желание Сърбия да се интегрира в ЕС. На международни форуми бива засвидетелствана тази подкрепа, но същевременно Сърбия гледа в друга посока. Тя все още има нерешени вътрешни проблеми - признаването на Косово, големият брой албанци в сегашната сръбска държава, зависимостите от външни сили. Това са все проблеми, които няма как да се разрешат с едно управление, което все повече утвърждава този тип и тези принципи.", завърши Красимир Богданов.