София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Клиниката „Шарите” с разтърсващи подробности за отравянето на Навални

От лечебното заведение публикуваха доклад
1 мОбщество 2742 Боряна Райчева

Берлинската клиника "Шарите" публикува доклад за лечението на отравянето на известния руски опозиционен лидер Алексей Навални. Статия, публикувана във вторник, 22 декември, в медицинското списание The Lancet, подробно описва клиничната картина и отбелязва, че доброто здравословно състояние на руския политик преди отравянето може да е повлияло на успешния резултат.

Лекарите посочват, че интубацията и механичната вентилация на белите дробове през първите два до три часа след появата на симптомите и отсъствието на предишна тежка хипоксия са очевидно решаващи за спасяването на живота на Навални. Те обаче определят отравянето като „изключително тежко” с инхибитор на холинестеразата.

По отношение на химическия военен агент Novichok лекарите отбелязват, че идентифицирането на фосфорорганичните компоненти е много труден и трудоемък процес и отнема много време за диагностициране на отравяне с инхибитор на холинестеразата.

Алексей Навални загуби съзнание на 20 август в самолет, излетял от Томск за Москва. След спешно кацане в Омск той е хоспитализиран и два дни по-късно е откаран за лечение в клиниката в Берлин Шарите. Навални беше в изкуствена кома 19 дни. Експерти от специалната лаборатория на Бундесвера, по искане на клиниката, извършиха токсикологичен анализ на проби, взети от Навални, и откриха в тях следи от бойната глава на групата Новичок. Лабораториите в Швеция и Франция, както и експерти от ОЗХО, стигнаха до подобни заключения независимо един от друг.

Руските власти отричат ​​всички обвинения в участие в атентата срещу опозиционния политик. ЕС и Великобритания наложиха санкции на 15 октомври за отравянето на Навални. Москва в отговор обяви въвеждането на контрамерки срещу водещите служители на апарата на лидерите на Германия и Франция. Повече от 50 държави - членове на ОЗХО в края на ноември призоваха Русия да разследва отравянето на политика.

На 21 декември Алексей Навални публикува телефонен разговор с човек, когото представи като Константин Кудрявцев. Този човек беше споменат по-рано в журналистическото разследване на специалната група на ФСБ, която следеше Навални от няколко години и можеше да участва в неговото отравяне. В интервю за Навални, който се представя като помощник-секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, Кудрявцев разказа подробности за неуспешния опит срещу лидера на опозицията.