София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Каракачанов: Европа ни прецаква с превозвачите

Според министъра Русия не е заплаха за националната ни сигурност

Каракачанов: Европа ни прецаква с превозвачите

Според министъра Русия не е заплаха за националната ни сигурност

2 годиниПолитика 14 Боряна Райчева


„От Европа за пореден път искат да прецакат България – този път с превозвачите. Принудиха  ни без основание да затворим първите четири блока от Козлодуй. След което Южен поток – значи може Северен покок, а южен не, а сега и превозвачите“, това коментира пред Нова телевизия военният министър Красимир Каракачанов и подчерта, че българското правителство категорично застава зад превозвачите.

„Тук става въпрос за печалба на българските фирми от 14 млн. годишно, това е огромно перо от приходи в нашия бюджета“, поясни министърът.

Той бе категоричен, че нашите интереси и българската икономика и този път няма да бъдат защитени от европейските ни партньори, въпреки че въпросът е повдигнат и на срещата на върха в София.

„Трябва да им бъде ясно,  че това ние го разбираме като един удра по българската икономика. Трябва да им бъде казано да не очакват подкрепа от нас за тяхната икономика“, коментира Каракачанов.

На въпрос дали Русия е заплаха за националната сигурност, военният министър бе категоричен, че България има интерес да развива отношенията си с Русия. „Буквално ние сме съседи, огромна част от парите в туризма идват от Русия и т.н.“, посочи той и обясни, че икономическите ни отношения с Русия, не са свързани с националната ни сигурност, давайки за пример Германия и Украйна, който също са членове на НАТО, но развиват успешни взаимоотношения с Руската федерация.

„Голямата опасност за националата сигурност се нарича ислямски радикализъм и тероризъм. Това е нещо , което в последните години залива Европа“, коментира министърът на отбраната.

В заключение той подчерта, че няма сключван договор с Туриця за защита на въздушното ни пространство.