София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Митове и легенди за матраците

Матраците трябва да се сменят на всеки 10 години


Живеем във времена, в които в магазин за продукти за сън можем да разглеждаме с часове наред стотици модели завивки, възглавници, топери, матраци и какво ли още не за уютното и комфортно спално помещение. Въпреки че разполагаме с толкова богат избор, сякаш не сме изцяло наясно как да вземем перфектното решение според собствените си нужди и предпочитания. И понеже матракът играе, може би, най-съществената роля в изграждането на удобна зона за сън и почивка, днес ще се фокусираме именно върху него. И този фокус е изключително важен, тъй като се оказа, че за матраците все още битуват изключително много лъжовни и объркващи митове и легенди. Да ги развенчавам още сега!

Матраците трябва да се сменят на всеки 10 години

До известна степен можем да повярваме в тази легенда. Но само до известна степен. Истината е, че различните продукти за сън имат различен срок на годност. Той зависи от типа продукт, материалите, от които е изработен, производителя му и много други фактори. Нещо повече – в реалността често се случва така и за матрак, за когото създателят му дава гаранция от 10 години, може да се захаби още на 5-тата. Причината, разбира се, ще се крие в ненавременната и неправилна поддръжка.

Болките в гърба се лекуват с анатомични матраци

В този мит има две грешни разбирания за матраците изобщо. Първото е повод разбирането за анатомични матраци. Според мнозина те са специален, сравнително по-скъп модел. Истината обаче е друга: всички съвременни матраци са анатомични. Но тези, които специалистите препоръчват за лечение на болки в гърба, се наричат ортопедични матраци. Последните са много полезни и при ставни заболявания, шипове във врата и скованост в крайниците. Те обаче не лекуват, а само облекчават дискомфорта.

Удобните матраци са много скъпа инвестиция

Удобството е фактор, който има различни параметри за различните потребители. В действителност, ако страдате от някакви ставни заболявания, е по-вероятно да трябва да си купите по-скъп ортопедичен матрак. Ако нямате конкретни здравословни проблеми, мемори матрак е напълно достатъчна инвестиция за осигуряването на вашия личен комфорт по време на сън и почивка и то със среден, а понякога и малък бюджет.

Когато си купите нов матрак, усещате комфорта от първия ден

Това не е точно така, защото обикновено ви е нужен около месец да свикнете с новата си придобивка в леглото. Нещо повече – ако смените обикновен мемори анатомичен матрак с ортопедичен матрак с кокосови вложки, например, на практика вие драстично променяте зоната си за сън. И като всяка промяна, тя също изисква време за свикване.

Ако матракът ни е удобен, веднага трябва да си купим нов

В повечето случаи потребителите правят точно това. Но има и друга алтернатива, която може да ви спести и време, и средства. Става дума за така наречените топери. С тях можете да „коригирате“ степента на удобство и дори на твърдост на наличния си матрак. Топ матраците са сравнително евтина инвестиция за спалнята, особено по сравнение с покупката на нов матрак.

Матракът трябва да се върти на всеки два месеца

Първо, ако имате еднолицев матрак изобщо не трябва да го въртите. Второ, ако вашият двулицев матрак е чисто нов, срокът в началото се скъсява – на всеки две седмици. И трето, последно, но не по важност, обръщането на посоката на матрака е по-скоро лична преценка и следва да се прави на минимум шест месеца.

След като много от фактите за матраците ви се изясниха, можете спокойно да направите своя информиран потребителски избор. В случай че си търсите нови продукти за сън, заложете на сигурното и качественото в асортимента на medico.bg.